Πυροβολήσαμε την αμερικανική πρεσβεία επειδή μας είχε... τσαντίσει ο Τραμπ, λέει ένας από τους συλληφθέντες στην Άγκυρα

Πυροβολήσαμε την αμερικανική πρεσβεία επειδή μας είχε... τσαντίσει ο Τραμπ, λέει ένας από τους συλληφθέντες στην Άγκυρα

Οι δύο πρώην κατάδικοι τα έτσουξαν και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

sillifthentes
Ένας από τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν για την επίθεση εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα πριν από δύο μέρες δήλωσε στην αστυνομία ότι πυροβόλησε το κτίριο από θυμό για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας, και το επακόλουθο «κατρακύλισμα» της τουρκικής λίρας.

Ο Αχμέτ Τσελικτέν, 39 ετών, και ο 38χρονος Οσμάν Γκιουντάς συνελήφθησαν αφού έριξαν έξι πυροβολισμούς από ένα λευκό όχημα στην κεντρική είσοδο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στις 5:20 τα ξημερώματα στις 20 Αυγούστου.

Τρεις από τις σφαίρες πέτυχαν τη μεταλλική πόρτα και το γυάλινο πλαίσιο του θαλάμου ασφαλείας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

«Τηλεφώνησα στον Οσμάν εκείνο το βράδυ και συναντηθήκαμε. Ήπιαμε και κάναμε βόλτες με το αμάξι. Μιλούσαμε για την κρίση της λίρας, για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας και για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Τότε εξοργιστήκαμε και αποφασίσαμε να ανοίξουμε πυρ στην πρεσβεία των ΗΠΑ υπό την επήρεια αλκοόλ», ομολόγησε ο Τσελίκτεν στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της εφημερίδας Hurriyet, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι οι δύο πρώην κατάδικοι μπορεί να έδρασαν κατόπιν εντολών κάποιου τρίτου.

Η έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας πέρασε στα χέρια των μονάδων δημόσιας ασφάλειας, καθώς οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο στις 22 Αυγούστου.

Κλείσιμο
Το περιστατικό, το οποίο καταδικάστηκε ρητώς από την τουρκική κυβέρνηση, έρχεται εν μέσω μιας πρωτοφανής κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Andrew Brunson.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και απειλεί με την περαιτέρω ενίσχυσή τους στην περίπτωση που ο πάστορας δεν αφεθεί σύντομα ελεύθερος.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40 τοις εκατό της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, εξαιτίας των παραπάνω εξελίξεων αλλά και της σκληρής στάσης που φαίνεται αποφασισμένος να κρατήσει ο Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης