Γαλλία: Η υπόθεση Μπεναλά κλυδωνίζει τη δημοτικότητα του Μακρόν

macron

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε σχολιάσει για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, λέγοντας: «πνιγόματε σε μία σταγόνα νερό»

Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποχωρεί, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, μετά την υπόθεση Μπεναλά, του πρώην συνεργάτη του που κατηγορείται για βιαιοπραγίες, αλλά χωρίς να οδηγεί σε ρήξη με τους Γάλλους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τί είναι η υπόθεση Μπεναλά; ένα θέμα για το οποίο "πνιγόμαστε σε μια σταγόνα νερό" όπως δηλώνει ο αρχηγός του κράτους ή ένα δηλητήριο βραδείας δράσης για τη συνέχεια της πενταετούς θητείας του; Σε πρώτο χρόνο, η υπόθεση "σoκάρει" οκτώ Γάλλους στους δέκα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, ενώ τα δύο τρίτα μεταξύ αυτών (OpinionWay) τη θεωρούν "σοβαρή".

Ο Μακρόν χάνει 4 μονάδες από τη δημοτικότητά του στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Με το 32% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη, ο Μακρόν είναι στο χαμηλότερο επίπεδο δημοφιλίας από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στη δημοσκόπηση του Ifop, ο Μακρόν δεν χάνει παρά μια μονάδα και φθάνει στο 39% αλλά γιατί αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο χρόνους: πριν από τις 19 Ιουλίου και στην αρχή της υπόθεσης, ο πρόεδρος κέρδιζε μια μονάδα, αλλά σ' ένα δεύτερο κύμα από 25 έως 27 Ιουλίου, ο Μακρόν χάνει τρεις μονάδες, στο 37% και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του.

"Η υπόθεση Μπεναλά είχε πραγματική επίδραση αλλά δεν οδηγεί σε ρήξη με την κοινή γνώμη", σχολιάζει ο Φρεντερίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop: "Παρά τη μιντιακή 'έκρηξη', οι μείζονες επικρίσεις των Γάλλων συνεχίζουν να αφορούν οικονομικά και κοινωνικά θέματα, τον πρόεδρο των πλουσίων, την άδικη πολιτική...".

Μόνο το Harris Interactive δίνει στον Μακρόν μια αύξηση κατά δύο μονάδες, στο 42%, έπειτα από δύο εβδομάδες μεγάλης πτώσης.

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι Γάλλοι για τον πρόεδρο, το 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η υπόθεση επιδρά αρνητικά σε αυτήν (Elabe). Και δεν είναι περισσότεροι από 49% (-8) που πιστεύουν ότι ο Μακρόν "ενσαρκώνει την αλλαγή" (OpinionWay).

Η υπόθεση ωστόσο δεν έχει προκαλέσει απώλεια της στήριξης στον αρχηγό του κράτους: την ίδια εποχή της θητείας τους η δημοτικότητα του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ήταν χαμηλότερη (27%) και αυτή του δεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί (38%) σε σχέση με τη δική του στις δημοσκοπήσεις του Ifop.

"Η δύναμη του Μακρόν είναι πρωτίστως το κύρος του. Αν η υπόθεση αυτή επιδεινώνει τη δέσμευση που αυτός οικοδόμησε πάνω στη ρήξη με παρελθούσες συμπεριφορές, αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόβλημα", αναφέρει ο Μπρινό Ζανμπάρτ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της OpinionWay.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

1