Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Τριάντα χιλιάδες ζωές χωρίς μέλλον στις ιρακινές φυλακές
Περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους στις ιρακινές φυλακές, όπου ομολογίες αποσπώνται ορισμένες φορές με τη χρήση βασανιστηρίων, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υπογραμμίζει την ευθύνη που φέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις γι’ αυτήν την κατάσταση.
Περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους στις ιρακινές φυλακές, όπου ομολογίες αποσπώνται ορισμένες φορές με τη χρήση βασανιστηρίων, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υπογραμμίζει την ευθύνη που φέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις γι’ αυτήν την κατάσταση.
«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονται για συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αυτό υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.
Στην 56σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Νέα Τάξη, Ίδιες Παραβιάσεις: Παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο Ιράκ», η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει με λεπτομέρεια εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, ορισμένες φορές για πολλά χρόνια, βασανιστηρίων και εξαφάνισης κρατουμένων.
Επίσης καταγγέλλει ότι ορισμένοι πέθαναν λόγω της κακομεταχείρισής τους ενώ κρατούνταν και σημειώνει ότι πιθανολογείται πως χρησιμοποιούνται μυστικές φυλακές για τη στέγαση κρατουμένων.
Ο βιασμός, η απειλή βιασμού, τα χτυπήματα με ηλεκτρικά καλώδια ή σωλήνες, το παρατεταμένο κρέμασμα από τα άκρα, τα ηλεκτροσόκ, το ξερίζωμα των νυχιών του ποδιού με τανάλιες και η χρήση τρυπανιών για την πρόκληση σωματικών βλαβών ανήκουν στις μορφές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται στις ιρακινές φυλακές, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν συχνά στην απόσπαση μιας ομολογίας, η οποία χρησιμοποιείται από την ιρακινή δικαιοσύνη, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση.
Ο ειδικός της οργάνωσης για το Ιράκ Κάρστεν Γιούργκενσεν επισημαίνει ότι περίπου 10.000 κρατούμενοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακομεταχείρισης μετά την παράδοσή τους από τις ΗΠΑ στις ιρακινές αρχές.
Ο αμερικανικές δυνάμεις, ενόψει της ολοκληρωτικής αποχώρησής τους από το Ιράκ στα τέλη του 2011, παρέδωσαν στον έλεγχο των Ιρακινών χιλιάδες κρατούμενους «χωρίς να έχουν εγγυήσεις από τη δική τους πλευρά όσον αφορά τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι αμερικανικές αρχές, ο απολογισμός των οποίων όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων αποδείχθηκε άσχημος, εγκατέλειψαν χιλιάδες κρατούμενους στην παρανομία, στη βία και στις παραβιάσεις, αποποιούμενες των ευθυνών τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Σμαρτ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr