Πάρτι Ακιντζί στα κατεχόμενα: Αποκαλεί «παρέμβαση» την τουρκική εισβολή και ζητά λύση του Κυπριακού

Akinci

Σύμφωνα με τον ίδιο, η "έγκαιρη στρατιωτική παρέμβαση", όπως χαρακτήρισε την εισβολή, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο, εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάγγελμα του για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 , υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα στήριζε την ειρήνη, την επίλυση του Κυπριακού και τη συνεργασία, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει κάπου πρόβλημα, τότε η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχιστεί.

Είπε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα η επίλυση», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη του στόχου.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή είπε ότι πέρασαν 44 χρόνια από τότε και τα παιδιά που γεννήθηκαν είναι ήδη 44 χρόνων, ποσοστό 62% του πληθυσμού στο ψευδοκράτος.

«Μετά από 44 χρόνια το καλύτερο είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη» ανέφερε, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν». Αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση. Υποστήριξε ακόμα ότι ένα χρόνο μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, η «ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις αρνητικές τις προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η "έγκαιρη στρατιωτική παρέμβαση", όπως χαρακτήρισε την εισβολή, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο, εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, το πραξικόπημα θα είχε επιδεινωθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα το είχε αποδεχθεί», είπε. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η «στρατιωτική παρέμβαση» της 20ης Ιουλίου δεν εμπόδισε μόνο την ένωση της νήσου με την Ελλάδα αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την επιστροφή της πολιτικής διοίκησης και την ανατροπή της κυβέρνησης της χούντας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είπε ότι η επίτευξη λύσης εντός των 44 χρόνων που έχουν περάσει έκτοτε θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς τα χρόνια δεν ενήργησαν ευνοϊκά», είπε, προσθέτοντας ότι επανειλημμένες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν αποτύχει παρά την εποικοδομητική και θετική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν αλλά οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν καθώς και ότι, όπως υποστήριξε, η τελευταία διαδικασία κατέρρευσε λόγω της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δει ποια πλευρά έχει εργαστεί υποστηρικτικά προς μια διευθέτηση και ποια πλευρά έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, είπε, «παρά το ό,τι έχει παρατηρηθεί και είναι γνωστό αυτό το γεγονός δεν αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι «το να παρουσιάζεται το ίδιο υπεύθυνη με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν μια πραγματική αδικία για την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες στο Κραν – Μοντάνα κατέρρευσαν εδώ και ένα χρόνο, υποστήριξε ότι "δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει αλλάξει την αρνητική στάση της" εντός του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει έκτοτε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες για την τουρκοκυπριακή πλευρά είτε σε επίπεδο των προσπαθειών της για εναρμόνιση με την ΕΕ ή σε σχέση με άλλες προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το διάγγελμα για να κατηγορήσει ή να ασκήσει κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι ο δρόμος της συνύπαρξης σε αυτό το νησί περνάει δια μέσου της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι γι αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αναφορικά με την προσεχή επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Ακιντζί διευκρίνισε ότι η αποστολή της είναι προσωρινή και στοχεύει στο να λάβει τις απόψεις και των δύο πλευρών και στην προετοιμασία ενός νέου οδικού χάρτη για την επόμενη περίοδο.

«Η κ. Λουτ δεν είναι μια νέα μόνιμη σύμβουλος… με άλλα λόγια δεν είναι μια νέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε», είπε, προσθέτοντας ότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο για μια λύση, ειρήνη και συνεργασία.

«Πάντοτε υποστηρίξαμε τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο 'λαών' του νησιού», όπως είπε, αναφερόμενος στις δύο κοινότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rama_ar

Με ιαχές «στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος», μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Αλβανία μοιάζει αποφασισμένη να ρίξει τον Έντι Ράμα και να ανοίξει την πόρτα σε πρόωρες εκλογές

4
diamant

Κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ από τη Banco BPM, 35,5 εκατ. ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32 εκατομμύρια ευρώ από τη UniCredit και 11 εκατομμύρια ευρώ από την Intesa Sanpaolo, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera

Baghouz

Πολλές από τις οικογένειες «… εξακολουθούν να υφίστανται εντατικά αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις δυνάμεις του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού και τους συμμάχους τους των SDF στο έδαφος», ανέφερε σε μια δήλωση η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών Μισέλ Μπατσελέτ