Ταϊλάνδη: Μηδενική ορατότητα και στενές δίοδοι - Γιατί η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών ήταν τόσο δύσκολη;

thailand-resque_09

Δύτης εξηγεί στους New York Times γιατί αυτή η επιχείρηση διάσωσης ήταν τόσο επικίνδυνη - Οι διασώστες «υποχρεώθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία και μάλιστα μαζί με τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν ήξεραν να κολυμπούν» και όλα αυτά με μηδενική σχεδόν ορατότητα

Δύο μόλις μέρες μετά την επιτυχημένη προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 παιδιών της ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boars» και του προπονητή τους, που διήρκησε δύο και πλέον εβδομάδες, οι ειδικοί εξηγούν τη δυσκολία που είχε αυτή η «ιδιαίτερη» διάσωση.

Με απολογισμό έναν νεκρό δύτη, ο οποίος ήταν πρώην μέλος της ομάδας καταδρομών του ναυτικού της Ταϊλάνδης, τον 38χρονο Σαμάν Γκουνάν, που πέθανεκαθώς τοποθετούσε πρόσθετες φιάλες αερίου στο στόμιο του θαλάμου, που είχαν παγιδευτεί τα αγόρια, ένας δύτης εξηγεί στους New York Times γιατί αυτή η επιχείρηση διάσωσης ήταν τόσο επικίνδυνη!

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη γιατί «οι διασώστες έπρεπε να κολυμπήσουν μέσα από πλημμυρισμένες διόδους, μετά να βγουν στην επιφάνεια και να περπατήσουν το επόμενο τμήμα και στη συνέχεια να καταδυθούν ξανά».

Το πιο δύσκολο, μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν ότι οι ίδιοι «υποχρεώθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία και μάλιστα μαζί με τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν ήξεραν να κολυμπούν».

thai_09


Στη συνέχεια ο έμπειρος δύτης μίλησε για τη διαφορά που έχει η κατάδυση σε σπήλαιο από αυτή της ανοιχτής θάλασσας, επισημαίνοντας:

«Σε ένα σπήλαιο δεν έχει κανείς ανοιχτή πρόσβαση στην επιφάνεια. Αν λοιπόν παρουσιαστεί κάτι έκτακτο μέσα στο νερό, δεν μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί τον εξοπλισμό και να ανεβεί στην επιφάνεια για να πάρει αέρα. Πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από το σπήλαιο. Ο εξοπλισμός είναι πιθανό να πιαστεί σε ένα στενό πέρασμα και ίσως είναι δύσκολο να επισκευάσει μόνος του το πρόβλημα» και συμπλρώνοντας:

«Οσο περισσότερο εξοπλισμό πάρει μαζί του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα. Υποθέτω ότι οι δύτες θα είχαν αποχωριστεί οτιδήποτε περιττό και θα πήραν μαζί τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα γι’ αυτόν τον λόγο. Οι σπηλαιοδύτες συχνά φέρουν τις φιάλες συμπιεσμένου αέρα στα πλευρά του σώματός του αντί στην πλάτη για να μπορούν να τις φτάσουν».

Τέλος, στην ερώτηση σχετικά με το αν δύτες μπορούσαν να δουν κάτω από το νερό, ο ίδιος απαντάει:

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Κάθε βρωμιά μέσα στο σπήλαιο θολώνει το νερό, ειδικά τη στιγμή που οι δύτες περνούν μέσα από αυτό. Δεν χρειάζεται μεγάλη αναταραχή κάτω από το νερό για να μην μπορεί κανείς να δει ούτε το χέρι του, ακόμη και με φακό. Οι επαγγελματίες δύτες είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη χαμηλή ορατότητα κάτω από το νερό. Τα παιδιά όμως όχι».

«Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία έβγαλαν τα παιδιά από το σπήλαιο

Λίγες ώρες νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί βγήκαν από το σπήλαιο «κοιμισμένα».

«Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία βγήκαν από τις στοές ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση.

«Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν» είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης και ένα βίντεο που τράβηξαν διασώστες, το οποίο δείχνει κάποια από τα παιδιά που μόλις τα έχουν βγάλει από το σπήλαιο, ναρκωμένα, πάνω σε φορεία.

«Η δουλειά μου ήταν να τα οδηγήσω» στην έξοδο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά ήταν δεμένα σε ένα φορείο.

Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν.Τους είχαν χορηγήσει ήπιο ηρεμιστικό

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα είχε αποκαλύψει από την Τρίτη ότι οι διασώστες χορήγησαν στα παιδιά ένα «ήπιο ηρεμιστικό» για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν ήρεμα.

Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους έχασαν περίπου 2 κιλά σωματικού βάρους ο καθένας κατά την 17ημερη περιπέτειά τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Οι γονείς των τεσσάρων πρώτων, που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, μπόρεσαν να τα επισκεφθούν, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε απόσταση 2 μέτρων, για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια.

Μολονότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι και κανένα από αυτά δεν είχε καταδυθεί ποτέ, οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης επειδή τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο μειώνονταν, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες "παγκόσμιας κλάσης". Ο Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ "Χάρι" Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν "δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση", είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. "Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν", τόνισε.

Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία.


video placeholder


Οι πρώτες εικόνες των 12 παιδιών μέσα από το νοσοκομείο

nosok_09


Έπειτα, λοιπόν, από 18 ημέρες παγιδευμένα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της  και την δραματική διάσωσή τους που καθήλωσε τον πλανήτη, τα 12 παιδιά, αναρρώνουν στο νοσοκομείο.

Ο ανταποκριτής του Guardian, ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο με τις πρώτες εικόνες των μικρών ηρώων μέσα από το νοσοκομείο, καθώς και ένα δεύτερο με τους γονείς τους να τα παρακολουθούν πίσω από ένα τζάμι, καθότι δεν επιτρέπεται ακόμη να έρθουν σε επαφή μαζί τους, υπό το φόβο μετάδοσης λοιμώξεων, λόγω της αδυναμίας τους.

Φορώντας χειρουργικές μάσκες, οι 12 μικροί ποδοσφαιριστές της ομάδας «Wild Boars» διακρίνονται να χαιρετούν από τα κρεβάτια τους τους γονείς τους πίσω από το τζάμι. Μιλώντας στο CNN ο γιατρός που παρακολουθεί τρία από τα αγόρια ανέφερε ότι εμφάνισαν ελαφριά περίπτωση πνευμονίας, προέβλεψε ωστόσο ότι θα πάρουν εξιτήριο σε περίπου μία εβδομάδα και η διαδικασία ανάρρωσής τους θα χρειατεί περίπου 30 ημέρες.

Στο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν στιγμές συγκίνησης. Όπως δήλωσε ο πατέρας του 11χρονου, «Titan», του μικρότερου της ομάδας, ένιωσε ανακουφισμένος που ο γιος του είναι ακόμη υγιήες. «Άρχισα να κλαίω, όλοι αρχίσαμε να κλαίμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έσωσαν το παιδί μου και τον βοήθησαν να έχει μία νέα ζωή. Είναι σαν να ξαναγεννήθηκε», τόνισε ο πατέρας. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan__4_

Ο γερμανόφωνος τύπος αναλύει τις πρόσφατες εξελίξεις με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ,  και την απουσία διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη

trump_ar

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και «απαίτησε να τερματιστεί η εισβολή» λέει ο Λευκός Οίκος - Κυρώσεις για τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ - Πενς: Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να μην επιτεθεί στο Κομπάνι 

7