«Κέρδος» 14 εκατ. δολαρίων έχουν οι ΗΠΑ από την αναβολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ν. Κορέα

south-korea-usa_09

Τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, υπό τον τίτλο «Ulchi Freedom Guardian», επρόκειτο να διεξαχθούν τον Αύγουστο, αλλά ανεστάλησαν επ' αόριστον μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν

Η αναστολή μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, την οποία αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τεράστιες» δαπάνες, θα εξοικονομήσει περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο των ΗΠΑ, εκτίμησε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

Τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, υπό τον τίτλο «Ulchi Freedom Guardian», επρόκειτο να διεξαχθούν τον Αύγουστο. Αλλά ανεστάλησαν επ' αόριστον μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Θα σταματήσουμε τα παιγνίδια πολέμου και αυτό θα μας εξοικονομήσει τεράστια ποσά, εκτός αν διαπιστώσουμε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις δεν πάνε όπως πρέπει», είχε δηλώσει ο Τραμπ, εξηγώντας πως «πληρώνουμε εκατομμύρια δολάρια για τα αεροπλάνα κι όλα αυτά».

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς το υπουργείο Άμυνας κατέληξε σε αυτό το ποσό. Οι δαπάνες για τα γυμνάσια είναι ενταγμένες στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου 28.500 αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και τα κοινά γυμνάσια με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις είναι συχνά.

Κάπου 17.500 αμερικανοί στρατιωτικοί αναμενόταν να συμμετάσχουν στα γυμνάσια του Αυγούστου, που θα διαρκούσαν δύο εβδομάδες. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήριζε τα επαναλαμβανόμενα αυτά γυμνάσια γενική πρόβα εισβολής στο έδαφός της.

Πέρυσι η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει τέσσερις διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που κατέπεσαν όχι μακριά από την Ιαπωνία.

Η απόφαση του Τραμπ να αναβάλλει τα γυμνάσια δέχθηκε φραστικά πυρά από διάφορες πλευρές, με τους επικριτές του να κρίνουν πως βιάστηκε να δεχθεί τις απαιτήσεις του Κιμ χωρίς να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα μια χειροπιαστή δέσμευση από την Πιονγκγιάνγκ για τον τερματισμό των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

khashoggi-cat

Οι τουρκικές αρχές έχουν στην διάθεσή τους δεύτερη ηχητική καταγραφή διάρκειας 15 λεπτών πριν τη δολοφονία που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για προμελετημένη πράξη, γράφει ο δημοσιογράφος

etna-taormina

Το πρώτο στον κόσμο αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακή έκρηξη, που δημιούργησαν Ιταλοί γεωεπιστήμονες, τέθηκε σε λειτουργία