«Λευκός καπνός» στο Βερολίνο - Τα βρήκαν Μέρκελ - Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

«Λευκός καπνός» στο Βερολίνο - Τα βρήκαν Μέρκελ - Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

Ο συμβιβασμός, προβλέπει και παραμονή του Ζεεχόφερ στο υπουργείο - Συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής στη Βαυαρία, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου - Έπειτα από σκληρή πάλη βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό δήλωσε η Μέρκελ - Πώς αντέδρασαν κόμματα και οργανώσεις

seehmerkel0
Σε συμβιβασμό κατέληξαν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός των Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα  Bild, προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο.
Δηλώσεις για την επίτευξη συμφωνίας έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.
ZEE02__1_
Κλείσιμο

Μέρκελ: Έπειτα από σκληρή πάλη βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία


Οι επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν σε συμφωνία, ως προς τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» εντός των γερμανικών συνόρων, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά τη δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Όπως έχει ήδη αναγγείλει το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή μεταναστών.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω προτάσεις φαίνεται πως συμφωνεί και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, το οποίο επίσης συμμετείχε στις αποψινές επαφές.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Αντρέα Νάλες: «Γενικά θετική» η συμφωνία  - Πώς αντέδρασαν κόμματα και οργανώσεις

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Την άποψή του κατά των τράνζιτ κέντρων ασύλου έσπευσε πάντως ήδη να εκφράσει ο αρχηγός της νεολαίας του SPD Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, «ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου».

Για «φουλ στον δρόμο της AfD», έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Αρνητικοί στην απόφαση της Χριστιανικής Ένωσης εμφανίστηκαν επίσης οι Πράσινοι, με τον Πρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί απλώς μίγμα παλιών ιδεών. «Η CDU και η CSU επανεμφάνισαν μια πρόταση του 2015 και την πωλούν ως συμφωνία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι με αυτή την παλιά πρόταση τα δύο κόμματα πηγαίνουν στο SPD και λένε «αυτό είναι τώρα», ενώ το SPD είχε απορρίψει σαφώς αυτά τα κέντρα ως μαζικά στρατόπεδα. «Άμοιρο SPD», κατέληξε χαρακτηριστικά, ενώ η συμπρόεδρός του Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η συμφωνία «μετατοπίζει κατά πολύ την αξιακή πυξίδα της Γερμανίας».

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με τον γραμματέα της Κ.Ο. του Μάρκο Μπούσμαν να δηλώνει ότι από τη μια πλευρά είναι σωστό να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση και στα σύνορα, αλλά από την άλλη παραμένει ανοιχτό το εάν το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

CDU και CSU «συμφωνούν στην πλάτη των προσφύγων και περιφρονείται ο ανθρωπισμός», έγραψε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και σχολίασε ότι η Καγκελάριος αντάμειψε το «εβδομαδιαίο θέατρο» της CSU και ο Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει ανενόχλητος.

Αρνητική στην δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε και η οργάνωση «Ρro Asyl», η οποία έκανε λόγο για «συμφωνία στις πλάτες των αδυνάτων». Η προσφυγιά δεν είναι παράβαση, συνέχισε. «Δεν υπάρχουν δίκαιες και σύμφωνες με το κράτος δικαίου διαδικασίες ασύλου σε στρατόπεδα κράτησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Γκύντερ Μπούρκχαρντ, ενώ αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο αυτά που συμφωνήθηκαν μπορούν και να εφαρμοστούν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομίας Γιεργκ Ράντεκ και αναφέρθηκε αφενός στα νομικά ζητήματα που εγείρονται για την παρέμβαση των αστυνομικών, κι αφετέρου στο γεγονός ότι τα μέτρα περιορίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης