ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων νέο νομοσχέδιο για να μην χωρίζονται οι γονείς μετανάστες από τα παιδιά τους

trump-kontino

Ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει σήμερα το βράδυ συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις

Νευρικότητα επικρατεί στους Ρεπουμπλικάνους από την πολιτική του προέδρου Τραμπ για τον χωρισμό μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών στα σύνορα των ΗΠΑ, ενώ σήμερα ακόμη και οι πιο στενοί πολιτικοί του σύμμαχοι προσπαθούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση διεξόδου αποφυγής της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης, μεταδίδει το CNN.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να ανακαλέσει την εφαρμογή της πρακτικής αυτής, απαιτώντας την εμπλοκή του Κογκρέσου στο ζήτημα που έχει προκληθεί και απασχολεί την αμερικανική κοινωνία. Ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του
Τραμπ προωθεί ένα στοχευμένο νομοσχέδιο διασφαλίζοντας ότι οι
μετανάστες γονείς δεν θα χωρίζονται από τα παιδιά τους, ενώ κρατούνται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκ Μίντοους που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας (House of Freedom Caucus) προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση των παιδιών μαζί με τους γονείς τους, ενώ η εφαρμογή του θα επεκταθεί για όσους έχουν αιτηθεί την χορήγηση ασύλου. Το νομοσχέδιο αυτό είναι πιο στοχευμένο σε σύγκριση με άλλα δύο νομοσχέδια, ενώ οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων ελπίζουν ότι θα συζητηθεί στο Κογκρέσο, μέσα στην εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο του Μίντοους αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι όλων των εσωτερικών πολιτικών αποχρώσεων ενδιαφέρονται άμεσα για την εξεύρεση μιας γρήγορης νομοθετικής λύσης, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που δημοσιοποιήθηκε από τις τηλεοπτικές εικόνες των μικρών παιδιών που κρατούνται σε χώρους κράτησης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει ν’ αντιδράσουν ή για το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να παρέμβει διορθωτικά.

“Η προεδρική ατζέντα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι αποφασιστικής σημασίας και αρκετοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, συμφωνούν ότι: υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των παρενεργειών από την διαχείριση των υποθέσεων της παράνομης μετανάστευσης, από τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίντοους σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στο CNN. “Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την νομοθεσία για την μετανάστευση, αλλά αυτό, μπορούμε να το κάνουμε κρατώντας τους γονείς μαζί με τα παιδιά,” συμπλήρωσε ο ίδιος στο ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Η νομοθετική πρόταση του Μίντοους θα απαγορεύει τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους κατά το χρονικό διάστημα που κρατούνται από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η πρόταση αυτή, έχει παρόμοιες προβλέψεις με δύο άλλα νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ πιο στοχευμένη. Παράλληλα, δεν προβλέπει χρηματοδότηση των συνόρων ή ρυθμίσεις για το πρόγραμμα προστασίας των παιδιών που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ (DACA). Την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, έχει τερματίσει ο Τραμπ, ενώ η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο του Μίντοους είναι το τελευταίο μιας σειράς νομοσχεδίων που έχουν προταθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει και το νομοσχέδιο της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντάιαν Φάινσταϊν για το ίδιο ζήτημα που έχει την υποστήριξη του συνόλου των 49 Δημοκρατικών που είναι μέλη της Γερουσίας.

Το ζήτημα με τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους επισκίασε την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο, με τους ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων να διαβουλεύονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο με τους συντηρητικούς, όσο και τους μετριοπαθείς για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας. Το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, θα πρέπει να μεριμνά για τον χωρισμό μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών στα σύνορα, θα προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας του Τραμπ, αλλά και θα προβλέπει για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα DACA έναν τρόπο απόκτησης ιθαγένειας.

Μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζουν ότι αν η παρέμβαση στη νομοθεσία της μετανάστευσης είναι μικρή, θα προκαλέσει άλλα προβλήματα. “Δεν πρέπει να γίνονται κάθετες παρεμβάσεις. Αυτό είναι που συνεχίζω να λέω στον πρόεδρο. Η παρέμβαση σε ένα σημείο, προκαλεί πρόβλημα σε άλλα δέκα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Από την άλλη μεριά, η ουσιαστική διαφοροποίηση των απόψεων εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπογραμμίζεται από το γεγονός της παρέμβασης άλλων γερουσιαστών, που υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές διορθωτικές παρεμβάσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος. “Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η ανάγκη μιας αλλαγής στο νόμο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, ο οποίος κι εκπροσωπεί το Κολοράντο, που έχει ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού από Λατίνους μετανάστες.

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αποκλειστική εξουσία για να σταματήσει τον χωρισμό οικογενειών. “Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα χωρίς νομοθέτηση,” δήλωσε χθες το βράδυ, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που εκλέγεται στο Μέιν.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται σήμερα το βράδυ να έχει συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με βασική επιδίωξη την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου σχετικά με μία ευρύτερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την μετανάστευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kashogi1

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δήλωσε ο Μάικ Πενς – Η δήλωση έρχεται λίγο μετά τις αποκαλύψεις της Washington Post ότι η CIA θεωρεί ότι ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου έδωσε εντολή δολοφονίας

steve_bannon

Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ενόψει των ευρωεκλογών – Ο Μπάνον βλέπει τις ευρωεκλογές ως σύγκρουση ανάμεσα στους ευρωπαϊστές και τους ευρωσκεπτικιστές

brexit2

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες – Προειδοποίησε ότι σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξει «χαοτικό» Brexit

1
kashogi

Η CIA θεωρεί ότι ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή εκτέλεσης του Τζαμάλ Κασόγκι – Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν ενημερωθεί και άλλες  υπηρεσίες της Αμερικανικής κυβέρνησης 

2