Οι Ελβετοί ψηφίζουν αύριο για την ανατροπή του τραπεζικού συστήματος

switzerland_referendum

Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανατρέψουν ή όχι την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του «Συστήματος Κρατικού Χρήματος»

Ένα από τα πιο παράξενα και παράλληλα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δημοψηφίσματα θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου στην Ελβετία, όπου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν για την ανατροπή ή μη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος υιοθετώντας ή απορρίπτοντας την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του «Συστήματος Κρατικού Χρήματος» («Vollgeld» στα γερμανικά).

Μια μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα καταστήσει ασφαλέστερες τις τράπεζες και συνεπώς τις καταθέσεις των πολιτών, θα τις ισχυροποιήσει σε περίπτωση διεθνών χρηματοπιστωτικών κρίσεων και θα δώσει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας το μονοπώλιο στη «δημιουργία χρήματος».

Μια εξαιρετική ιδέα ή μια συνταγή για τη βέβαιη καταστροφή;

Ουσιαστικά, το δημοψήφισμα αφορά στον ορισμό της έννοιας «χρήμα». Στις περισσότερες χώρες το μόνο νόμιμο χρήμα είναι αυτό που εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα. Αλλά στην πράξη όταν μια εμπορική τράπεζα χορηγεί δάνεια «δημιουργεί» επίσης χρήμα. Με το ισχύον τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων η τράπεζα δεν κρατάει όλες τις καταθέσεις ενός πελάτη αλλά μέρος αυτών δίνονται σαν δάνεια σε άλλους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι μόνο ένα κλάσμα της συνολικής ποσότητας των καταθέσεων στην τράπεζα. Καθώς οι περισσότερες τραπεζικές καταθέσεις αντιμετωπίζονται ακριβώς σαν χρήμα, το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων αυξάνει την παροχή χρήματος, και έτσι οι τράπεζες ουσιαστικά δημιουργούν νέο χρήμα

Για παράδειγμα όταν μια ιδιωτική τράπεζα χορηγήσει ένα δάνειο σε κάποιον πολίτη, δεν δίνει χρήματα από τα χρηματοκιβώτιά της αλλά δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό και ο δανειολήπτης μεταφέρει με τη σειρά του αυτά τα χρήματα σε άλλον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Μέσα σε ένα τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων μπορούν να υπάρξουν περιπτώσεις τραπεζικού πανικού και απόσυρσης καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών να επεμβαίνουν ρυθμιστικά επιβλέποντας τις εμπορικές τράπεζες, παρέχοντας ασφάλεια καταθέσεων και λειτουργώντας ως δανειστές έσχατης προσφυγής.

Η πρωτοβουλία για τη λειτουργία του «Συστήματος Κρατικού Χρήματος» στην Ελβετία προέκυψε ως συνέπεια της κρίσης του 2008, όταν και η εμβληματική ελβετική τράπεζα UΒS βρέθηκε έκθετη στη δίνη του κυκλώνα της αμερικανικής κρίσης των παραγώγων των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας που κατάφερναν να συγκεντρώσουν τις 110.000 υπογραφές ώστε να ζητήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υποστηρίζουν ότι η «δημιουργία χρήματος» πρέπει να είναι μονοπώλιο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οποία με τη σειρά της θα δανείζει τις υπόλοιπες τράπεζες για να χορηγούν δάνεια μόνο όταν οι τελευταίες μπορούν να εγγυηθούν σε ποσοστό 100% ότι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για αυτά τα δάνεια.

Οι αντίπαλοι αυτής της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ιδέα που προετοιμάζει την επόμενη πιστωτική κρίση και την καταστροφή της ελβετικής οικονομίας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα. Ο Μάρτιν Μπράουν οικονομολόγος στην SNB υποστηρίζει ότι αν περάσει η πρόταση στο δημοψήφισμα, οι ελβετικές τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτες σε κρίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρατικό χρήμα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την κατάρρευση τύπου Lehman Brothers η οποία προέκυψε λιγότερο από τον παραδοσιακό δανεισμό και περισσότερο από τις κερδοσκοπικές επενδύσεις (στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου) τα οποία δεν αναφέρονται στο ελβετικό δημοψήφισμα. Οι αντίπαλοι της πρότασης θεωρούν επίσης ότι εφόσον η Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ελέγξει πλήρως την προσφορά χρήματος στην οικονομία, τότε ενδέχεται να απειληθεί το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλές καταφύγιο για τους ξένους επενδυτές. Η ελβετική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η ένωση των τραπεζών αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα πονηρό πείραμα που θα δημιουργήσει με βεβαιότητα μια πιστωτική κρίση, ενώ ο επικεφαλής της τράπεζας UBS Σέρτζιο Ερμότι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο «ελβετικός λαός θα επιλέξει την αυτοκτονία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Ελβετοί – αν και με εύθραυστη πλειονοψηφία- σε ποσοστό 54% πρόκειται να απορρίψουν την ιδέα για το «Κρατικό Χρήμα»,

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Τι είχαμε και τι χάσαμε

Αα ρε Καποδίστρια μεγάλε!

Stella

Ετη φωτος μπροστα...

στην Ελβετία

οι τραπεζίτες λένε στους κελεμπιες ,((το δωμάτιο σου- θυριδα έχει φισκάρει χρήμα και δε χωράει άλλα,για αυτό από αύριο όσα λεφτά μας στέλνεις θα πηγαίνουν για χαρτοπολτό,πάρε καλύτερα ομόλογα)) και του στρώνουν πάνω στο τραπέζι διάφορα ομολογα χρυσού γης ορυκτών πετρελαίων υπερχρεωμένων κρατών.Τα λεφτά πηγαίνουν εκεί γιατί στην τριτοκοσμική και υποαναπτυκτη Ελβετία υπάρχει το τραπεζικό απόρρητο και οι χριστιανοί τηρούν τη στοιχειώδη διακριτικότητα και εκεί πληρώνεις για να παρκάρεις τα λεφτά σου δεν παίρνεις τοκους,ενώ σε άλλους ανεπτυγμένους είτε υπό ανάπτυξην ( σικ ) (( τόπους)) σε τράπεζες ταμεία ,δημόσιες κλπ υπηρεσίες τα γραφεία των υπαλλήλων εφάπτονται με τις ουρές αναμονής για τα ταμεία και τα άλλα γκισέ και καθως κάθεσαι και συζητάς με τον υπάλληλο από πάνω σου κρεμονται δεκάδες περίεργα κεφάλια που όχι μόνο ακούνε αλλά και διαβάζουν τα χαρτιά που κρατάς και τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα και ο υπάλληλος τα φωνάζει να ακούγονται και έξω στο δρόμο να τα μάθουμε και οι περαστικοι.Η Ελβετική οικονομία δεν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα.Με αφορμή το τραπεζικό της σύστημα έχει αναπτύξει μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες παγκοσμιας δραστηριότητας,έχει υψηλή τεχνολογία εργοστάσια βιομηχανίες βιοτεχνίες κατασκευής πανάκριβων οργάνων ακριβείας εκτός από τη φημισμένη ωρολογοποιία ,φαρμάκων ,τροφίμων έχει πετύχει μπραντ νεημ στα περισσότερα γαλακτοκομικά της προιοντα τα οποία είναι στην κατηγορία γκουρμέ και είναι πανευρωπαϊκό κέντρο μεταφορών και διαμετακόμισης,λόγω των Άλπεων το περισσοτερο εμπόριο από νότια προς βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα περνάει απο κει και έχουν επενδύσει σε σιραγγες ,γραμμές τραίνων εταιρίες μεταφορών με νταλίκες μεταφορικά αεροσκάφη κλπ.Το ελβετικό Φράγκο σίγουρα θα πάψει να είναι ασφαλές καταφύγιο αφού οι κελεμπιες κλπ μεγιστάνες το χρησιμοποιούσαν ως εναλακτικη λύση ως διασπορά των χρημάτων τους για μεγαλύτερη ασφάλεια αν καταρρεύσει πχ το δολάριο ναμεχουν και σε άλλο νόμισμα αποθέματα ,αλλά τώρα οι κελεμπιες έχουν αλλο ασφαλές νόμισμα για διασπορά και ασφαλεια, το Ευρώ, οπότε μοιραία θα αποσυρθούν από το ελβετικό Φράγκο και θα παρουν την κάτω βόλτα ότι και να κάνουν οσους νόμους και δημοψηφίσματα περάσουν και θα πληρώσουν ακριβά την άρνηση τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρω όσο το καθυστερουν τόσο χειρότερα για αυτούς θα παρακαλανε μετά και θα μπουν με υποβαθμισμενους ορους

Duffy

Ή δε ζεις στην Ελβετία ή δεν έχεις καταλάβει πώς λειτουργεί η χώρα. Επίσης δε καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το fractional reserve banking system και οι ισοτιμίες. 1. Επειδή η χώρα είναι πολύ ακριβή, αλλά το χρήμα είναι πολύ φθηνό, τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες έχουν πολύ υψηλό δανεισμό. Το 80% των εταιρειών είναι SME (Small and Medium Enterprises) οι οποίες έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε δάνειο, παρά σε κεφάλαιο. Οι ιδιώτες από την άλλη, έχουν υψηλό δανεισμό τόσο σε καταναλωτικά (π.χ. δάνεια αυτοκινήτου), όσο και σε δάνεια κατοικίας, βάζοντας ίδια κεφάλαια μόνο σε ποσοστό 15-20%. Επιπλέον τα στεγαστικά δάνεια, ενώ είναι πολύ φθηνά, δεν είναι τοκοχρεολυτικά, αλλά πληρώνονται μόνο τόκοι και ένα balloon payment στο τέλος. Αυτό προϋποθέτει τη συνεχή αύξηση των τιμών των ακινήτων. Αν αυτές αρχίσουν να πέφτουν, τα δάνεια θα κοκκινίσουν. 2. Η αγορά ομολόγων χρυσού, πετρελαίου κλπ που αναφέρεις, δεν έχουν καμία σχέση με υπερχρεωμένα κράτη. Είναι άσχετα πράγματα μεταξύ τους. 3. Το φράγκο είναι ασφαλές (δηλ. σταθερό) για 2 λόγους. Λόγω ανάπτυξης της οικονομίας και πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας του συστήματος. Με τη πιθανή κατάργηση του fractional reserve banking, οι τράπεζες δε θα μπορούν να δίνουν δάνεια τόσο σε εταιρείες, όσο και σε ιδιώτες, τόσο για δημιουργία οικοδομών (όπως έχεις δε αν ζεις στη χώρα, η νέα οικοδομή είναι τεράστια), όσο και για την αγορά κατοικιών, πράγμα που θα μειώσει την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Επίσης, Με τη κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου (ναι, πλέον από 01.01.2018 η Ελβετία δίνει ό,τι στοιχεία της ζητηθούν σε άλλες χώρες), δεν έχει συγκριτικό το πλεονέκτημα που είχε, πράγμα που καθιστά της τράπεζές της λιγότερο ελκυστικές. Επίσης, με τη κατάργηση του συστήματος Bretton Woods το 1971, το fiat money και η κυκλοφορία νέου χρήματος που δημιουργεί το fractional reserve banking system, είναι (καλώς ή κακώς) η νόρμα. Μια χώρα σαν την Ελβετία δε μπορεί μόνη της να το καταργήσει. Όσο δε ότι η Ελβετία θα παρακαλάει να μπει στην ΟΝΕ, αυτό δε θα γίνει ποτέ. Η Ελβετία δε θα μπει σε μια νομισματική ένωση με εγγενή προβλήματα (π.χ. ανυπαρξία δημοσιονομικής ένωσης) που ακόμα και αν λύνοντας, θα σήμαινε την απεμπόληση του εργαλείου της δημοσιονομικής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που την έχει κάνει να είναι τόσο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και ήδη επικρίνεται από όλα τα κράτη της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Shanahan

Ο Σάναχαν, πρώην στέλεχος της Boeing χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με μια αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια

donald

«Μαζί με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα»