Για «ιστορικούς λόγους» κατέστρεψε ο Ρώσος τον πίνακα του «Ιβάν του Τρομερού»!

ivantheterrible

Οι Αρχές ζητούν να του επιβληθεί η αυστηρότατη δυνατή ποινή - Υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν διαδηλώσει κατά του πίνακα, ειδικότερα το 2013 όταν οι μοναρχικοί είχαν απαιτήσει να αποσυρθεί από την Πινακοθήκη

Οι ρωσικές αρχές καταδίκασαν σήμερα την πράξη βανδαλισμού κατά του πίνακα που αναπαριστά τον Ιβάν τον τρομερό και τον γιο του, ένα από τα διασημότερα έργα του ζωγράφου Ιλια Ρέπιν και ζήτησαν την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία του ενόχου.


Ενας άνδρας 37 ετών συνελήφθη το Σάββατο για επίθεση κατά του πίνακα που είναι γνωστός ως «Ο Ιβάν ο Τρομερός και γιος του Ιβάν στις 16 Νοεμβρίου 1581», που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1883 και το 1885.

Μόλις πριν από το κλείσιμο της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ στην Μόσχα, ο άνδρας έσπασε το γυαλί που προστάτευε τον πίνακα που είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και παριστάνει τον Ιβάν τον τρομερό να κρατά στην αγκαλιά του τον γιο του αφού του έχει καταφέρει θανάσιμο κτύπημα και προκάλεσε φθορές σε τρία σημεία.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Αριστάρχοφ δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ελπίζει πως στον ένοχο «θα επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή» και πρόσθεσε ότι «τρία χρόνια φυλάκισης δεν είναι τίποτε μπροστά στην αξία αυτού του πίνακα».

«Θα θέλαμε να ανοίξουμε την συζήτηση για την αύξηση των ποινών για την καταστροφή έργων τέχνης», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ. Η Ζελφίρα Τρεγκουλόβα εξέφρασε ανησυχία για το ότι οι Ρώσοι κάνουν όλο και λιγότερο «την διάκριση ανάμεσα σε μία καλλιτεχνική δουλειά και τα ιστορικά γεγονότα», προσθέτοντας ότι «η ανάμειξη των δύο έχει ως αποτέλεσμα ότι οποιοδήποτε έργο τέχνης μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας που βανδάλισε τον πίνακα, το έκανε για «ιστορικούς λόγους». Στην αστυνομία είπε ότι τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο πίνακας σκίστηκε σε τρία σημεία και αποσύρθηκε από την αίθουσα για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν διαδηλώσει κατά του πίνακα, ειδικότερα το 2013 όταν οι μοναρχικοί είχαν απαιτήσει να αποσυρθεί από την Πινακοθήκη, συναντώντας την άρνηση της Τρετιάκοφ.

Πολλοί υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την αποκατάσταση του τσάρου Ιβάν IV, του επονομαζόμενου Τρομερού εξαιτίας της βάρβαρης διακυβέρνησής του και της δημιουργίας μίας μυστικής αστυνομίας που έσπειρε τον τρόμο και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

17577763

Νέους κανόνες για τις επισκέψεις τουριστών υιοθετεί το Μπαλί που κάνει λόγο για υποβάθμιση της ποιότητάς τους – Τουρίστες φορούν μπικίνι και επισκέπτονται θρησκευτικούς χώρους

luigi_di_maio

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε ότι το εισόδημα του πολίτη θα δοθεί μόνον σε Ιταλούς – Ωστόσο, πριν δυο μέρες, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι το μέτρο θα αφορούσε και τους μετανάστες που εργάζονται με άδεια παραμονής 

2
butcher_france

Οι κρεοπώλες αναγκάστηκαν μετά από πολλούς μήνες έντασης να προσφύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας – Τέσσερις ενώσεις βίγκαν ανακοίνωσαν δράσεις εναντίον κρεοπωλείων το Σάββατο

china

Οι προβλέψεις του Έρικ Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του, στη Google, Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα