Ιταλία: Ο Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

mattarella_savone_arthro

Ο Ιταλός πρόεδρος απέρριψε την επιλογή Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών - «Είχα χρέος να υπερασπίσω τις οικονομίες των Ιταλών» δικαιολόγησε την απόφασή του ο Ματαρέλα

Ρήξη στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας απέρριψε εκ νέου σήμερα τον διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας με αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αβέβαιες στη γειτονική χώρα καθώς δεν αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η προσφυγή στις κάλπες. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους διαμηνύει ότι αν δεν μπορούν οι Ιταλοί να διορίσουν τον υπουργό που επιθυμούν τότε τον λόγο θα πρέπει να πάρουν ξανά οι ψηφοφόροι.

Ματαρέλα: Χρέος μου να προστατεύσω τις οικονομίες των Ιταλών

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.

Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Οι συναντήσεις
Η είδηση για το πολιτικό αδιέξοδο έγινε γνωστή λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση Ματαρέλα - Κόντε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.
Σχολιαστές, ανέφεραν ότι πρόκειται για ένδειξη ότι η συνεργασία με την Λέγκα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω και της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία εναντιώθηκε ο Ματαρέλα, παρά τις πιέσεις του κόμματος της Λέγκα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.
Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγήσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι νέες εκλογές το φθινόπωρο. Αν υπάρξει, όμως, θετική ολοκλήρωση των προσπαθειών, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε θα παρουσιάσει στον πρόεδρο την λίστα των υπουργών του και θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο Ματαρέλα απέρριψε τον Σαβόνα
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τον Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του συνασπισμού των δύο κομμάτων.
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει. Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ιταλικός τύπος επιβεβαίωσε τις εξελίξεις 
Η εμπλοκή σε ό,τι αφορά το όνομα του Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Λέγκα δεν δέχεται το βέτο του Ιταλού προέδρου Ματταρέλλα, ενώ τα Πέντε Αστέρια φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει όλη η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου.
Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Δηλώσεις Κόντε 
Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.

ΣΧΟΛΙΑ (84)

inis

Μπορεί βέβαια ο πρόεδρος να έχει το δικαίωμα. Είναι όμως δημοκρατικό να αγνοείται το πάνω από 50% του ιταλικού λαού που ψήφισε τα δύο κόμματα;

ΣΟΡΡΟΣ

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΕΣΩΣΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΑΣ!

Λελέγκα Λέγκα

Η Λέγκα του Βορρά είναι δημιούργημα του Πούτιν που επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον με ύπουλους τρόπους ενισχύοντας ακροδεξιά και διασπαστικά κόμματα. Οι σέρβερς των ιστοσελίδων και μπλογκς που επιτίθενται στην δημοκρατική Ιταλία βρίσκονται στη Ρωσία όπως αποκάλυψε έρευνα των FT. Τα fake news είναι δημιούργημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με σκοπό να σπείρουν μίσος και αμφιβολία μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Στην έρευνα "How do European democracies react to Russian aggression" της ΜΚΟ European Values υπάρχουν τρεις χώρες στο οικοδόμημα της ΕΕ που είναι φιλικές προς την... ρωσική επιθετικότητα και είναι: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία. Ο πόλεμος εναντίον της απολυταρχικής Ρωσίας και του δικτάτορα Πούτιν έχει αρχίσει και θα είναι ολοκληρωτικός.

wiravenger

Σκέτη απόλαυση να παρακολουθείς τα σχόλια των ΠΑΣΟΚατζήδων κάθε κόμματος, οι οποίοι μόλις δουν τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, αμέσως σκούζουν για ... "δικτατορία", "φασισμό", κλπ.! Το "Λεφτόδεντρο" ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΠΕΘΑΝΕ. Πάρτε το χαμπάρι.

Λέω μήπως .........

Αξιότιμε κ. πρόεδρε , μήπως και να ακολουθούσατε το παράδειγμα του Ιταλού Προέδρου , έστω και μια φορά ?? Μήπως θα έπρεπε και σεις ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, να εμποδίζετε ,με το όποιο δικαίωμα που σας παρέχει το σύνταγμα και η προσωπική σας συνείδηση , κάποιες φορές τους άφρονες αριστερόστροφους καρεκλοκένταυρους, να δολοφονούν το λαό και την Πατρίδα μας με τους αντισυνταγματικούς νόμους τους , που εφαρμόζουν ??? Προφανώς αν μη τί άλλο ,θα πρέπει να αντιλαμβάνεσθε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού βρίσκεται εκτός ελέγχου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Χώρα ...

ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ.(Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΤΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΚΕΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ.ΤΟΤΕ ΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ Ο ...ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΥΛΗΣ.ΤΟ ...ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΕΞΙΟΔΕΞΙΟ ΜΕΤΩΠΟ,ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΕ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ.

Γιάννης

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, τα Πέντε Αστέρια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την παραπομπή του Ιταλού προέδρου Μοταρέλα για καθαίρεση. Αργότερα, ο Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία. Δεν βλέπω να τη βγάζει καθαρή ο πρόεδρος της καρδιάς μας. Αλλά μη σκάμε, τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες.

Μη χαίρεσαι

Θα μείνεις με την όρεξη.

Χούντα

Πραξικόπημα ο χουντογερμανός πρόεδρος Μορταδέλλα! Εσκισε την λαϊκή εντολή των Ιταλών κατόπιν ''ανωτέρω εντολών''. Ξεσηκωθείτε!

In varietate concordia

Σήμερα πραγματικά νοιώθουμε υπερήφανοι για την Ευρώπη μας! Εύγε στον Ματαρέλα που άντεξε στις πιέσεις των λαϊκίστικων καθαρμάτων και δεν υποχώρησε!

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΩ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΛΕΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ - ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ ΞΑΔΕΡΦΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ..........Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ..ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ.... ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΘΙΑΣΟ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ....ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΌΤΑΝ Ο ΠΑΡΩΔΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑς ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ Μπορουσε να παραιτηθει και να μπλοκαρει τα σχεδια του τσιπροκάμμενον....αλλα και αυτός δεν ηταν ηλίθιος θελει να μεινει στη καρεκλα όπως ο φιλος του ο ΑΛΕΞΗΣ

Μπάμπης Μπαμπίδης

Εδώ οι πάρεδροι τα υπογράφουν όλα.!!! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και ο μισθός 11.500 EURO / μήνα + έξοδα παράστασης. Εκείνο το βούρλο τον Σαρτζετάκη ο ελληνικός λαός τον πληρώνει σε χρυσό.!!!Φύλαξη , γραμματεία (πρέπει να εκτελεί τα χρέη η γυναίκα του σήμερα), συντάξεις κλπ, κλπ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atyxima_cal_1

Πιλότος και επιβάτης όχι μόνο βιντεοσκόπησαν τη διάσωσή τους από το βυθιζόμενο αεροσκάφος, αλλά έπαιρναν selfies και γελούσαν – Για 40 λεπτά περίμεναν να διασωθούν από τις αρχές, ενώ τους τσιμπούσαν οι μέδουσες

043_dpa-pa_1912_123433009

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι αν η Ευρώπη δεν δεχτεί να παραλάβει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι, θα αναγκαστεί να τους απελευθερώσει στις χώρες από τις οποίες προήλθαν όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία

us_tramp

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει το λεγόμενο «δίκαιο του εδάφους», δηλαδή το δικαίωμα οποιουδήποτε γεννιέται στις ΗΠΑ να αποκτά την υπηκοότητα, με εκτελεστικό διάταγμα

21517010

Η Ρωσία θεωρεί απειλή τυχόν ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν – Η δήλωσή του έρχεται μετά την εκτόξευση κρουζ από το Πεντάγωνο, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη INF

trump_dania

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, «παράλογη»