Πούτιν για το Boeing της Malaysia: Δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικό πύραυλο

Πούτιν για το Boeing της Malaysia: Δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικό πύραυλο

Απορρίπτει το πόρισμα  τονίζοντας ότι στην Ρωσία δεν επετράπη η συμμετοχή στην έρευνα από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων - «Παραδεχτείτε το» λένε οι ΗΠΑ

download
Την πεποίθηση δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικό πύραυλο το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών που πραγματοποιούσε МН17 και συνετρίβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας το 2014, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, απάντησε «Όχι φυσικά».

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια όσον αφορά την κατάρριψη του αεροσκάφους, όπως ότι στο αεροσκάφος επλήγη από ουκρανικό πύραυλο, από αεροσκάφος κτλ, ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να μας εμπνέει εμπιστοσύνη όσον αφορά τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας, και δεν θα υπάρξει εμπιστοσύνη χωρίς την πλήρη συμμετοχή μας στην έρευνα».

Αναφερόμενος στην έρευνα της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα αίτια της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στην Ρωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει στην έρευνα που έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα και «συνεπώς δεν έχουμε λόγους να εμπιστευθούμε πλήρως τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας».

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε και το περιστατικό της συντριβής ρωσικού αεροσκάφους στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από το Ισραήλ με προορισμό τη Ρωσία, το οποίο είχε καταρριφθεί από ουκρανικό πύραυλο, σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Έριξαν κάποτε στην Μαύρη Θάλασσα ρωσικό αεροσκάφος, που είχε αναχωρήσει από το Ισραήλ και δεν είχαν αναγνωρίσει την ευθύνη τους.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια παρόλα αυτά την αποδέχθηκαν, αλλά δεν κατέβαλλαν ούτε αποζημιώσεις» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και επανέλαβε : «Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η εμπειρία μας είναι αρνητική, δυστυχώς όμως υπάρχει αυτή η εμπειρία, ενώ σε ότι αφορά αυτό το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό (του μαλαισιανού Boeing-σ.σ) θα θέλαμε να συμμετάσχουμε πλήρως σ' αυτή την έρευνα».

Κόντρα πάνω από το «κουφάρι»

Την ίδια στιγμή, μία ημέρα μετά την έκδοση του πορίσματος, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να λογοδοτήσει. «Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, σε μια δήλωση, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης МН17 της Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, στα οποία κατέληξαν οι Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Στις 24 Μαΐου, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα των Ολλανδών ανακριτών για τα αιτία της συντριβής της πτήσης МН17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, αλλά έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα τα μελετήσει προσεκτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση της συντριβής της πτήσης МН17 και παρουσιάστηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι' αυτό το θέμα, δεν γνωρίζω τις είδους ενημέρωση ήταν αυτή, δεν γνωρίζω τα στοιχεία και δεν γνωρίζω σε ποιά βάση κατέληξαν σ' αυτά τα συμπεράσματα» παρατήρησε ο Πεσκόφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης