Με τον Καντάφι συναντήθηκε ο Μπερλουσκόνι

«Άχαρη» χαρακτήρισε υποψήφια της αριστεράς ο Σίλβιο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον Μοάμαρ Καντάφι, μετά το σάλο που προκάλεσαν  δημοσιεύματα...

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον Μοάμαρ Καντάφι, μετά το σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για τις παραινέσεις του Λίβυου ηγέτη σε εκατοντάδες νεαρές γυναίκες να ασπασθούν το Ισλάμ.

Ο ιταλικός Τύπος και στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια που έκανε ο Καντάφι να πείσει τις νεαρές να ασπασθούν το Ισλάμ, εκμεταλλευόμενος εκδήλωση που διοργανώθηκε σε λιβυκό πολιτιστικό κέντρο στη Ρώμη.

Αρκετοί σχολιαστές κατηγόρησαν τον Μπερλουσκόνι ότι θυσιάζει τις αρχές και την αξιοπρέπεια στο όνομα των εμπορικών σχέσεων με τη Λιβύη και των λιβυκών επενδύσεων, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σημαντικά.

«Τι θα είχε συμβεί εάν ένας ηγέτης ευρωπαϊκού κράτους πήγαινε στη Λιβύη ή σε άλλη ισλαμική χώρα και προσκαλούσε τους πάντες να ασπασθούν τον χριστιανισμό;», αναρωτιέται η εφημερίδα Il Messagero. «Πιστεύουμε ότι θα προκαλούσε πολύ ισχυρές αντιδράσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις γυναίκες από τις προσκεκλημένες του Καντάφι, την Κυριακή, ασπάσθηκαν το Ισλάμ, αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία. Σήμερα έγινε άλλη μια ανάλογη εκδήλωση και σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν, ο Καντάφι προσκάλεσε τις νεαρές να παντρευτούν με Λίβυους.

Συνεργάτης του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Λίβυος πρόεδρος συναντήθηκαν στη σκηνή όπου διαμένει ο Καντάφι κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Απόψε οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε επίσημο δείπνο, για να τιμηθεί η ιταλο-λιβυκή φιλία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά μετά το 2008, όταν ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για τον ρόλο που έπαιξε η Ρώμη ως αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα η Ιταλία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λιβύης.

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά η στενή προσωπική σχέση του Μπερλουσκόνι με τον Καντάφι έχει προκαλέσει και κατηγορίες ότι τα οικονομικά συμφέροντα κυριαρχούν όλων των άλλων θεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kashoghi

Η Τσενγκίζ περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις δραματικές στιγμές που περίμενε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο και σύντροφό της να βγει από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

erdogan2323123-thumb-large

 Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην τουρκική πρωτεύουσα, είπε ότι αυτό θα γίνει μόλις εγκαθιδρυθεί η ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων