Unicef: Ένα στα τρία κορίτσια στη νότια Ασία δεν πάει σχολείο όταν έχει περίοδο

Period

Σε μια περιοχή του Νεπάλ μάλιστα υπάρχει μόλις μία τουαλέτα για κάθε 170 κορίτσια, τονίζεται στην έκθεση

Περισσότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών στη νότια Ασία δεν πηγαίνουν σχολείο όταν έχουν περίοδο, συχνά εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης σε τουαλέτες ή στην έλλειψη σερβιετών, ενώ πολλά δεν ενημερώνονται για την έμμηνο ρύση προτού φτάσουν στην εφηβεία, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση της οργάνωσης αρωγής WaterAid και της Unicef αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες στη νότια Ασία δεν πληρούν τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ύπαρξη μίας τουαλέτας για κάθε 25 κορίτσια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη φοίτηση για τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο.

Σε μια περιοχή του Νεπάλ μάλιστα υπάρχει μόλις μία τουαλέτα για κάθε 170 κορίτσια, τονίζεται στην έκθεση.

«Τα κορίτσια έχουν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο χάνουν αν νιώθουν ότι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο επειδή υπάρχει έλλειψη προϊόντων προσωπικής υγιεινής ή καθαρές τουαλέτες», τόνισε ο επικεφαλής της WaterAid Τιμ Γουέινραϊτ

«Οι κυβερνήσεις πρέπει απλώς να διασφαλίσουν ότι κάθε σχολείο έχει καθαρό νερό, αξιοπρεπείς τουαλέτες και σωστή υγιεινή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην περιοχή απουσιάζει και η εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση. Στη Σρι Λάνκα τα δύο τρίτα των κοριτσιών δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση σχετικά προτού αρχίσουν να έχουν περίοδο.

Αυτό μπορεί να αποβεί βλαπτικό για την περιοχή, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ταμπού για την έμμηνο ρύση, εκτίμησε η Τερέζ Μαόν, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Συχνά τα κορίτσια απευθύνονται στις μητέρες και τις δασκάλες τους για στήριξη, όμως αν εκείνες δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση και πληροφόρηση, ενδέχεται απλώς να διαιωνίσουν τα ταμπού», πρόσθεσε η Μαόν, που είναι διευθύντρια της WaterAid για την περιοχή.

Κάποιοι πολιτισμοί στη νότια Ασία θεωρούν μιαρές τις γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου τους και τους απαγορεύεται η είσοδος σε ναούς, αναγκάζονται να ζουν απομονωμένες ή να αποφεύγουν συγκεκριμένα φαγητά.

Τα κορίτσια είναι συχνά θύματα κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγικότητας και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης για την έμμηνο ρύση.

Το θέμα συζητείται πολύ σπάνια ανοικτά και η σιωπή βαραίνει τα νεαρά κορίτσια κρατώντας τα στο σκοτάδι και κάνοντάς τα θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, τονίζουν οι ακτιβιστές.

Πολλά από αυτά τελικά υποφέρουν από μολύνσεις ή ασθένειες καθώς δεν ενημερώνονται αρκετά νωρίς για τη διαδικασία της εμμήνου ρύσεως αλλά και για τις πρακτικές υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Xsxa

Οι γνωστοί άγνωστοι ακτιβιστές του ΟΗΕ... Τι έχουμε τώρα την παρθενογέννηση των yellow helmets?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

8660658

Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο σε ύποπτους που βρίσκονταν υπό κράτηση καθώς ο εικονικός πνιγμός φάνηκε αναποτελεσματικός ως μέθοδος βασανισμού – Η πρόταση εγκαταλείφθηκε καθώς δεν ζητήθηκε έκδοση νομικής απόφασης

tsavou

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσίασε στους βουλευτές τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, παρέλειψε μερικά τμήματα του κειμένου όταν μίλησε, περιλαμβανομένης της αναφοράς στη Σαουδική Αραβία 

000_1AF0QU

Σε αναμμένα κάρβουνα η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τη διαρροή εγγράφου που λέει ότι  Ευρώπη θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Βρετανίας μετά το Brexit - Στις 4 ώρα Ελλάδας το κρίσιμο υπουργικό