Τέξας: Το προφίλ του Έλληνα μακελάρη που «γεννήθηκε για να σκοτώνει»

Τέξας: Το προφίλ του Έλληνα μακελάρη που «γεννήθηκε για να σκοτώνει»

Πριν από την εισβολή στο σχολείο πόσταρε στο Facebook  μπλουζάκι που γράφει «Born to Kill» και λατρεύει τα όπλα - Για θύμα «bullying» κάνουν λόγο συμμαθητές του -  Σκόπευε να αυτοκτονήσει μετά την επίθεση- Δέκα νεκροί από το μακελειό

profil_ellina_makeleio_arthro
Αγαπά τα όπλα, ενώ όπως έλεγε και ένα μπλουζάκι που είχε «ανεβάσει» στο Facebook είναι... «γεννημένος να σκοτώνει». Ο λόγος για τον Δημήτρη Παγουρτζή, ο οποίος συνελήφθη ως ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο λύκειο Santa Fe του Τέξας που έχει έως τώρα απολογισμό δέκα νεκρούς και δέκα τραυματίες.

Ο 17χρονος, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Καρδίτσας, έλκει την καταγωγή του από το νομό και ειδικότερα από την περιοχή του Μουζακίου. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ο 17χρονος πριν την εισβολή στο σχολείο πόσταρε στο Facebook και μετά από λίγο «κατέβασε», μπλουζάκι που έγραφε  «Born to Kill».


Ένας λογαριασμός στο Instagram που φαίνεται να ανήκει στον νεαρό, τον δείχνει να ακολουθεί λογαριασμούς που σχετίζεονται με τα όπλα ό πως «sickguns» ή «gunspictures», καθώς κα άλλους όπως Guns Fanatics, Guns Lovers και Guns Glory.

Κλείσιμο


Μόνο τρεις φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί σε αυτόν τον λογαριασμό και έδειχναν ένα ψεύτικο πιστόλι μπροστά από μία οθόνη video game, μία φωτογραφία ενός βατράχου και μία φωτογραφία  όπλου μαζί με ένα μαχαίρι και ένα φακό στο κρεβάτι του.

Το «βιογραφικό»  του στο Facebook ανέφερε: YouTube is a Comma Kazi και έδινε οδηγίες πώς να προφέρουν το όνομά του - di-MI-tree-oas pag-OR-cheez – και τους κατηύθυνε να παρακολουθούν βίντεο εκεί.

Στη σελίδα υπήρχε επίσης μία φωτογραφία μίας μαύρης καμπαρντίνας, την οποία φορούσε ο 17χρονος κατά τη διάρκεια του μακελειού. Ήταν μάλιστα διακοσμημένο με διάφορα «στολίδια» τα οποία εξηγούσε στη συνέχεια.








Μεταξύ των αντικειμένων που είχε στην καμπαρντίνα ήταν ένας ασπρόμαυρος Σιδηρούς Σταυρός, που  ήταν το υψηλότερο παράσημο ανδρείας του Γερμανικού Στρατού. Είχε εισαχθεί το 1813, ενώ το 1957 ξανασχεδιάστηκε, αφότου η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε την παραγωγή εμβλημάτων που σχετίζονταν με τους Ναζί . Στο πέτο της καμπαρντίνας υπήρχε μια κονκάρδα με το σφυροδρέπανο.

Σε ένα άλλο post του έγραφε τις φράσεις: «Σφυρί και Δρεπάνι= Επανάσταση»,  Ανατέλλων Ήλιος=Τακτικές Καμικάζι, Σιδηρούς Σταυρός=Ανδρεία, Βαφομέτ=Κακό και  Cthulu= Δύναμη

Συμμαθητές του ανέφεραν ότι συχνά ο Παγουρτζής έπεφτε θύμα bullying, τόσο από μαθητές, όσο και από καθηγητές. Στη σελίδα του στο Facebook έλεγε ότι σχεδίαζε να καταταχθεί στο στρατό το 2019, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε ότι υπήρχε κάποια εγγραφή του στα αρχεία.



Ο Παγουρτζής συνελήφθη αμέσως μετά το μακελειό, εν μέσω αναφορών ότι ήταν ζωσμένος και με εκρηκτικά, εκτός από τα όπλα που έφερε μαζί του.  Ο 17χρονος, που έχει τραυματιστεί και ο ίδιος, κρατείται και ανακρίνεται, ενώ όπως επιβεβαίωσαν οι αστυνομικές αρχές διεξάγονται έρευνες στο σπίτι του. 

Από τις αστυνομικές αρχές διευκρινίστηκε ότι ο μακελάρης χρησιμοποίησε ένα κυνηγετικό όπλο και ένα 38άρι περίστροφο, σκορπώντας τον θάνατο μέσα στο λύκειο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία άγγιζε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ο νεαρός φορούσε μακριά καπαρντίνα, κάτω από την οποία έκρυβε την καραμπίνα.

Dimitrios Pagourtzis is the alleged suspect.  Santafe school shooting

Βρέθηκαν αυτοσχέδιες βόμβες στο χώρο του σχολείου

Εκτός από τον Παγουρτζή ανακρίνονται άλλα δύο άτομα, ο ρόλος των οποίων στο μακελειό δεν έχει αποσαφηνιστεί. 

Στο σχολείο βρέθηκαν πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. «Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών», εξήγησε ο κυβερνήτης του Τέξας, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για βόμβες μολότοφ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (...) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα», πρόσθεσε.



Σκόπευε να αυτοκτονήσει μετά το μακελειό

Ο 17χρονος δράστης σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

"Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει" είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. Δεν ανέφερε το όνομα του δράστη, ούτε των δύο άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί.


Η φωτογραφία του 17χρονου δράστη  όπως δόθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γκάλβεστον




Φώναξε «έκπληξη» και άρχισε να πυροβολεί

Ο απολογισμός του μακελειού έως τώρα είναι δέκα νεκροί -εννέα μαθητές και ένας καθηγητής-  και δώδεκα τραυματίες . 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σχολείο  βρήκαν μια λίμνη αίματος. Προφανώς, ο δράστης έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Ο 17χρονος δράστης εισέβαλε  στην αίθουσα των καλλιτεχνικών του σχολείου, πυροβολώντας, αρχικά μία μαθήτρια στο πόδι και στη συνέχεια αδιακρίτως.

Live εικόνα από το σημείο του μακελειού:







Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους μεταφέρθηκαν  σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας και των σωστικών συνεργείων ήταν άμεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του σχολείου, προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομεία οι τραυματίες



Στους δέκα οι τραυματίες

Τουλάχιστον 10είναι οι τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Τέξας.

Ειδικότερα, επτά άτομα νοσηλεύονται στο Clear Lake Regional Medical του Γουέμπστερ, δύο στο Ιατρικό Κέντρο στην πόλη του Τέξας, και άλλοι τρεις στο «John Sealy» του Γκάλβεστον.

Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης. 



«Χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας, μετά ακούσαμε πυροβολισμούς»

Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.

«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.

Η 16χρονη MaKenna Evans, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα της γεωμετρίας, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Αρχικά ακούσαμε τη σειρήνα πυρασφάλειας. Όταν οι μαθητές βγήκαν έξω, ο διευθυντής είπε σε όλους να τρέξουν», ανέφερε.

Η Έβανς πρόσθεσε ότι κάποιοι μαθητές κρύφτηκαν πίσω από ένα κτίριο στο δρόμο που βρίσκεται το σχολείο.

Τραμπ: Μία εξαιρετικά θλιβερή μέρα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε τη θλίψη του για το αιματοκύλισμα στο λύκειο του Τέξας.

Όπως τόνισε, περιστατικά σαν το σημερινό συμβαίνουν εδώ και καιρό στη χώρα και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές, τα σχολεία και να κρατήσει τα όπλα μακριά από τα χέρια που εμφανίζονται ως απειλή ως προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους.

Ολόκληρη η δήλωση Τραμπ:

Οφείλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τη θλίψη μας και την συντριβή μας για την δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στο λύκειο Santa Fe του Τέξας, που έλαβε χώρα λίγο πριν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και οι ομοσπονδιακές αρχές συνεργάζονται με τους τοπικούς αξιωματούχους. Αυτό γίνεται εδώ και καιρό στη χώρα μας. Τόσα πολλά χρόνια, δεκαετίες, θρηνούμε τρομερές απώλειες ζωών και στέλνουμε τη στήριξη και την αγάπη μας σε όλους όσους έχουν πληγεί από αυτήν την απολύτως τρομακτική επίθεση σε μαθητές, οικογένειες, δακάλους και το προσωπικό του Λυκείο Santa Fe. Αυτές τις τραγικές ώρες είμαστε μαζί σας. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές μας, να ασφαλίσει τα σχολεία μας και να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια εκείνων που φαντάζουν ως απειλή προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σε κάθε επίπεδο για να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας. Ο Θεός να κάνει καλά τους τραυματίες και να είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Μία πολύ θλιβερή ημέρα.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του στο Twitter, είχε αναφέρει: «Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τέξας. Οι πρώτες αναφορές δεν φαίνονται καλές. Ο Θεός να βοηθήσει όλους!».
Explosives found on school campus after Texas shooting


Estimated 8-10 dead in Santa Fe, Texas, school shooting
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης