Νέα δολοφονία υποψήφιου βουλευτή στο Αφγανιστάν

Νέα δολοφονία υποψήφιου βουλευτή στο Αφγανιστάν

Ενοπλοι σκότωσαν υποψήφιο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν στη Χεράτ. Πρόκειται για τον τέταρτο υποψήφιο που χάνει τη ζωή του εν όψει της ψηφοφορίας της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ενοπλοι σκότωσαν υποψήφιο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν στη Χεράτ. Πρόκειται για τον τέταρτο υποψήφιο που χάνει τη ζωή του εν όψει της ψηφοφορίας της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος Χατζί Άμπντουλ Μανάν σκοτώθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος για την απογευματινή προσευχή, δήλωσε ο κυβερνήτης στην περιοχή Σιντάντ. Οπως είπε, δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν τον υποψήφιο από πίσω και άνοιξαν πυρ.

Την Πέμπτη, 10 εργαζόμενοι στην προεκλογική εκστρατεία και συγγενείς της υποψήφιας Φάουζια Γκιλάνι, αναφέρθηκε ότι αγνοούνται στη Χεράτ. Αξιωματούχοι είπαν πως παραμένει άγνωστο εάν απήχθησαν από πολιτικούς αντιπάλους της ή τους Ταλιμπάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία συνέβαλαν στην επίβλεψη της περυσινής διαδικασίας των προεδρικών εκλογών, η οποία αμαυρώθηκε από αθρόες καταγγελίες περί νοθείας, ανακοίνωσαν πριν από δύο εβδομάδες ότι τρεις υποψήφιοι δολοφονήθηκαν και ότι σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια εκφοβισμού γυναικών που έχουν θέσει υποψηφιότητα και άλλα συμβάντα προεκλογικής βίας.

Στην διαδικασία για την ανάδειξη των 249 μελών της κάτω βουλής μετέχουν περίπου 2.500 υποψήφιοι. Αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής είπαν αυτόν τον μήνα ότι τα 900 από τα 6.835 εκλογικά κέντρα δεν θα ανοίξουν καν, λόγω της έλλειψης ασφάλειας.

Από τις 249 έδρες, 65 θα καταληφθούν από γυναίκες βάσει της καθορισμένης ποσόστωσης. Υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί από 385 Αφγανές.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται από αναλυτές δοκιμασία για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν. Η έλλειψη ασφάλειας, ειδικά στις περιοχές όπου οι Ταλιμπάν είναι πιο ενεργοί, στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, ήδη χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη πρόκληση για την κυβέρνηση και τις ξένες δυνάμεις, ενώ η διαφθορά και το ενδεχόμενο νοθείας εγείρουν επίσης ανησυχίες.

Οι Ταλιμπάν είχαν προσπαθήσει, με ορισμένη επιτυχία, να εμποδίσουν τις βουλευτικές εκλογές του 2005 και τις προεδρικές εκλογές του 2009. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τις φετινές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1GT4NU

Κερδισμένοι οι Πράσινοι  οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% - Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% - Η πρώτη αντίδραση της Καρενμπάουερ