Η Τουρκία ανακαλεί τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Η Τουρκία ανακαλεί τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Ξεκινά διπλωματικό θρίλερ - Τριήμερο πένθος για τους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε η Άγκυρα - Και η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ

er14-5
Διπλωματικό θρίλερ με ανεξέλεγκτες συνέπειες και εξελίξεις, δείχνει να προκαλεί η εκρηκτική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επισημοποίησης της μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστίνους.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από την τουρκική κυβέρνηση, η Άγκυρα φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αντιδρώντας στη χρήση βίας και στην παραβίαση των διεθνών αποφάσεων και του ΟΗΕ αναφορικά με το παλαιστινιακό, από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, μάλιστα, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στη χώρα, στη μνήμη των θυμάτων που «έπεσαν» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις σημερινές σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηγεσία της Νοτίου Αφρικής, η οποία ανακοίνωσε ότιο ανακαλεί τον πρεσβευτή της και τη διπλωματική της αποστολή από το Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στο Ισραήλ μέχρι νεωτέρας οδηγίας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την Τουρκία να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προκειμένου να πραγματοποιηθεί εσπευσμένα την Παρασκευή έκτακτο συμβούλιο του της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, προκειμένου να αποφασιστεί η κοινή γραμμή και το τι μέλλει γενέσθαι μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

«Η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτό αυστηρά. Ανακαλούμε τους πρέσβεις μας από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις...Επίσης προτείνουμε την σύγκληση μιας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα διεξάγουμε συνομολίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πενθός από αύριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο που μεταδόθησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτή την γενοκτονία, από όπου και αν προέρχεται από το Ισραήλ ή την Αμερική», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης