Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Συνελήφθη φίλος του Τσετσένου τζιχαντιστή

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Συνελήφθη φίλος του Τσετσένου τζιχαντιστή

Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο - Την ευθύνη για την επίθεση με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

19503058
Έναν φίλο του δράστη της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι συνέλαβε και ανέκρινε η γαλλική αστυνομία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο, στα ανατολικά της Γαλλίας, ενώ ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997. Την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί κι ο δράστης, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από την Τσετσενία και γνωστός στις αρχές ασφαλείας της Γαλλίας.

Οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το κτίριο στη συνοικία Λ' Εσπλανάντ με έναν άνδρα στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες, με το πρόσωπό του να μην διακρίνεται καθώς ήταν κρυμμένο κάτω από την κουκούλα που φορούσε όπως κι ένα μαύρο μπλουζάκι που έγραφε Γκρόζνι μπροστά και πίσω διακρινόταν ένα καλάσνικοφ.

Ένας δεύτερος άνδρας απομακρύνθηκε επίσης συνοδεία αστυνομικών χωρίς να του έχουν φορέσει χειροπέδες.

Μια αστυνομικός αποχώρησε από το σημείο κρατώντας έναν σάκο που περιείχε έναν υπολογιστή.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες, ο φίλος του Καμζάτ Αζίμοφ, γεννηθείς επίσης το 1997, ήταν το «στενότερο πρόσωπο» που βρισκόταν κοντά στον δράστη της επίθεσης στο Παρίσι, ο οποίος είχε ζήσει αρκετά χρόνια στο Στρασβούργο.

Κλείσιμο
Ο νεαρός άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στο Στρασβούργο κι αναμένεται να υποβληθεί σε ανάκριση από τους αστυνομικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) πριν από την πιθανή μεταγωγή του στο Παρίσι.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο», ωστόσο τα αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν θα ερευνηθούν περαιτέρω, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Τσετσένος και γνώριμος των αρχών ο δράστης

Ο 21χρονος Χαμζάτ Αζίμοφ όπως είναι το όνομά του είχε φτάσει στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τους γονείς του και είχε πάρει τη γαλλική υπηκοότητα το 2010.

Σύμφωνα με τη Le Parisien οι αρχές ασφαλείας του είχαν βάλει σήμανση «S» επειδή είχε επαφές με άτομα στη Συρία και ήταν ύποπτος για ριζοσπαστικές απόψεις, ωστόσο δεν τον θεωρούσαν άτομο υψηλής επικινδυνότητας.

«Δεν είχε φάκελο στην αστυνομία» υποστήριξε αστυνομική πηγή.

Την ευθύνη για την επίθεση που άφησε πίσω της έναν 29χρονο νεκρό και άλλους τέσσερις τραυματίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας είπαν στο κανάλι BMFTV ότι «οι Τσετσένοι είναι πολύ σημαντικοί για το ISIS». Αρκετοί εξ αυτών, δε, βρίσκονται και ψηλά στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αν οι πληροφορίες για τον 21χρονο επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη φορά που Τσετσένος πραγματοποιεί επίθεση σε γαλλικό έδαφος. Τσετσένοι ήταν οι αδερφοί Τσαρνάεφ που αιματοκύλισαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης