Guardian: Ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτεται την Ελλάδα για να επουλώσει παλιές πληγές

Guardian: Ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτεται την Ελλάδα για να επουλώσει παλιές πληγές

Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων την ώρα που διεξάγονται ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit

karolos-sintagma
Για ιστορική επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Guardian», με στόχο,όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα,τη βελτίωση των διμερών σχέσεων την ώρα που διεξάγονται ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η «βασιλική επίθεση γοητείας»,όπως την αναφέρει ο Guardian,που ξεκινά με την επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης σήμερα στην Αθήνα, αποσκοπεί να αναδείξει τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς και ναυτικούς δεσμούς των δύο χωρών.Ωστόσο,ο πρίγκιπας Κάρολος θεωρεί πως η τριήμερη επίσκεψη θα μπορούσε να γιατρέψει μια πληγή που έχει τις ρίζες της αρκετές δεκαετίες παλαιότερα καθώς έχει εκφράσει δημοσίως τα συναισθήματά του για το ότι η γενέτειρα του πατέρα του, η Ελλάδα, είναι μια «πολύ ιδιαίτερη χώρα» για την οποία τρέφει μεγάλη αγάπη.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και από πολύ παλιά τρέφω αγάπη για την κουλτούρα της και την αρχαία ιστορία της», δήλωσε ο ίδιος στην "Καθημερινή" και πρόσθεσε πως «είμαι τόσο τυχερός που έχω επισκεφτεί κάποια από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας».

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα,η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει επισκεφτεί επίσημα η βασίλισσα Ελισάβετ και επισημαίνει πως ο Δούκας του Εδιμβούργου, γεννημένος ως Έλληνας πρίγκηπας στην Κέρκυρα, αναγκάστηκε να φύγει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1923, με τον πατέρα του,τον πρίγκιπα Άντριου, γλυτώνοντας για πολύ λίγο την καταδίκη σε θάνατο. Στη συνέχεια, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν οι Έλληνες ψήφισαν για να καταργηθεί η μοναρχία ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο,σ' ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το 1974.

Κλείσιμο
Το επίμαχο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η περιοδεία του στην Ελλάδα ήταν αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης βάζοντας τέλος σε μια 45χρονη περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες δεν είχαν κάνει επίσημα επισκέψεις σε επίπεδο έθνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης σημείωσε σχετικά πως «αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις βρετανοελληνικές σχέσεις, είναι συμβολική και πολύ θετική».

«Ως φυσικός διάδοχος, η επίσκεψη του Καρόλου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της. Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη κι αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ», επισήμανε ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του «Hellenic Observatory του Londons School of Economic».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης