Οι Βάσκοι της ΕΤΑ ζητούν συγγνώμη για το θάνατο πάνω από 800 ανθρώπων σε 40 χρόνια

eta-vaskoi-dilosi

«Ξέρουμε ότι προκαλέσουμε πολύ πόνο και ζημιά που δεν μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ένοπλης δράσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Συγγνώμη για τη δράση της τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες που άφησε πίσω της περισσότερους από 800 νεκρούς, ζήτησε την Παρασκευή με δήλωσή της η βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ.

«Ξέρουμε ότι προκαλέσουμε πολύ πόνο και ζημιά που δεν μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ένοπλης δράσης. Θέλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας σε όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την ΕΤΑ καθώς και σε όσους επηρεάστηκαν. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Κατανοούμε ότι δεδομένης της ανάγκης για χρήση κάθε μέσου στην ένοπλη πάλη, οι πράξεις μας προκάλεσαν πόνο σε ανθρώπους που δεν είχαν καμά ευθύνη. Προκαλέσαμε ζημιές που δεν μπορούν να διορθωθούν. Οι λέξεις δεν μπορούν να επανορθώσουν ό,τι συνέβη ούτε και θα μειώσουν τον πόνο αλλά απευθυνόμαστε σε αυτούς με σεβασμό και χωρίς να θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον πόνο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι τα βάσανα που περνάνε οι Βάσκοι ξεκίνησαν πολύ πριν την εμφάνιση της ΕΤΑ και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά τη λήξη της ένοπλης δράσης της οργάνωσης.

«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Ας αναγνωρίσουμε όλοι τις ευθύνες μας» συμπληρώνουν και σημειώνουν ότι εξίσου λάθος ήταν και η στάση του ισπανικού κράτους «υπό το μανδύα του δικαίου».

Η ΕΤΑ, η οποία, αναμένεται μέσα στον Μάιο να ανακοινώσει και επίσημα τη διάλυσή της εκφράζει την ελπίδα το μέλλον να φέρει την περαιτέρω συμφιλίωση στη χώρα των Βάσκων.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ο Σαντιάγκο Κόνδωρ Καρίγιο

Αφού σκοτώσανε όσους μπορέσανε , και ταλαιπωρήσανε 2-3 γενιές της Ισπανικής κοινωνίας, αποκηρύσοντας δήθεν το παρελθόν , επιδιώκουν αναδρομικό κύρος. Ήταν ιδεολόγοι δήθεν και δεν είχαν καμμία σχέση με συμφέροντα και πολλούς παράδες. Πως ζούσαν και εξοπλιζόνταν και είχαν τον χρόνο να σχεδιάζουν και να εκτελούν τρομοκτατικές ενέργειες???? Κάποια εποχή ταξιδωτικό γκρούπ βρέθηκε στην Ισπανία ,και απ τον φόβο οι αρχές είχαν περιορήσει μια ολόκληρη περιοχή σε μια πόλη .Και οι τουρίστες του γκρούπ αυτού , πέρα απ ότι φοβόνταν για την ζωή των έχασαν και την εκδρομή λόγω αυτών των ιδεολόγων Βάσκων. Και ώς συνήθως το Ισπανικό κράτος ( όπως όλα τα πολιτισμένα κράτη !!!) στο όνομα του δικαίου τους αφήνει ελεύθερους ή δεν ήθελε και δεν θέλει να τους τελειώσει. Για να επανακάμψουν σε λίγα χρόνια στο όνομα πάλι της αποκύρηξης του παρελθόντος .

George six

Αναμένουμε και επίσημα συγνώμη από τους κομουνιστές δικούς μας

Μηχανικός

Το ΚΚΕ το άκουσε ή έχει μείνει στην μισόλογα του Ζαχαριάδη "αν ξέραμε από την αρχή τον προδοτικό ρόλο του Τίτο (Γιουγκοσλαβία) δεν θα ξεκινούσαμε τον εμφύλιο" ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Emanouel_Makron

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (...) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ