Αμνηστία σε 8.000 κρατούμενους δίνει η Μιανμάρ εξαιτίας του νέου βουδιστικού έτους

mianmar_09

Ο νέος πρόεδρος της χώρας που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο μήνα, δήλωσε πως αποφάσισε να χορηγηθεί αμνηστία στους κρατούμενους για ανθρωπιστικούς λόγους

Την πόρτα εξόδου από τις φυλακές της Μιανμάρ δείχνει σε 8.500 κρατούμενους ο νέος πρόεδρος της χώρας Βιν Μάιιντ, που ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Μαρτίου. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 17 Απριλίου και σύμφωνα με τον πρόεδρο η αμνηστία χορηγείται στους φυλακισμένους για ανθρωπιστικούς λόγους και με αφορμή την έλευση του νέου βουδιστικού έτους και του φεστιβάλ Thingyan.

Ανάμεσα στους κρατούμενους που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι είναι συλληφθέντες για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, περισσότεροι από 50 αλλοδαποί και 36 πολιτικοί κρατούμενοι, όπως ανακοίνωσε στο facebook ο εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας.Ο Aung Myo Kyaw, εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικού Οργανισμού για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων, χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Μιανμάρ αλλά ζήτησε την απελευθέρωση οκτώ ακόμα «κρατουμένων συνείδησης», που παραμένουν στη φυλακή.

Ο Aung Myo Kyaw δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως 200 ακόμα άνθρωποι στη Μιανμάρ πρόκειται να οδηγηθούν σε δίκη για τις πολιτικές τους δράσεις και τόνισε πως «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει αν ακυρώσει αυτές τις υποθέσεις και δεν πραγματοποιηθούν οι δίκες».

Από το 2016, που ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας η Αούνγκ Σαν Σου Κι, έχουν αφεθεί ελεύθεροι εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι αλλά δύο δημοσιογράφοι του Reuters, που η σύλληψή τους είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή για την ελευθερία των μέσων στην νεοσύστατη δημοκρατία, δεν συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που θα τους χορηγηθεί αμνηστία.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Emanouel_Makron

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (...) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ