Θα χτυπήσει ή όχι ο Τραμπ τη Συρία;

Θα χτυπήσει ή όχι ο Τραμπ τη Συρία;

Ποιες είναι οι πιθανότητες για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε Μέση Ανατολή - ΗΠΑ και Ρωσία εκτοξεύουν απειλές την ώρα που η στρατηγική του Λευκού Οίκου για το συριακό παραμένει μυστήριο

tru__syr_001
Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για το συριακό είναι ένα μυστήριο.

Μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε επιθέσεις με πυραύλους κατά της χώρας του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη συνέχεια όμως άφησε την εκπρόσωπό του να τα... μαζέψει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ο Λευκός Οίκος εξετάζει διάφορες επιλογές - όχι μόνο στρατιωτικές. Τώρα είναι και πάλι η σειρά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, είναι διάχυτος ο φόβος στην διεθνή κοινότητα ότι μπορεί να ξεσπάσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Μέσης Ανατολής, Μίχαελ Βόλφζον δεν συμμερίζεται την ανησυχία αυτή.

Κλείσιμο
«Ένας πόλεμος θα επιβάρυνε την ρωσική οικονομία η οποία πληρώνει το τίμημα από την προσάρτηση στην Κριμαία και την παραβίαση των διεθνών κανόνων. Επιπλέον, σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος πρέπει στην πραγματικότητα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρούν παράνομη μία επίθεση χωρίς την εντολή του ΟΗΕ αλλά και χωρίς την συγκατάθεση του Κογκρέσου», επισημαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής Νομικής, Φράνσις Μπόιλ από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υπογραμμίζει ότι: «Οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης Άσαντ θα παραβίαζε σαφώς τόσο το αμερικανικό όσο και το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το βρετανικό ναυτικό στην Κύπρο είναι σε επαγρύπνηση,αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση στη Συρία:

- Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν και πότε θα επιτεθεί ο Τραμπ - προς το παρόν τουλάχιστον. Μιλάμε για έναν απρόβλεπτο πρόεδρο που εξαπολύει απειλές μέσω του Twitter.

- Ένα πράγμα που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι μία επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας σημαίνει άμεση αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

- Στη Συρία, δεν υπάρχουν «ζωτικά συμφέροντα» για τον πρόεδρο Πούτιν, γράφει ο ιστορικός Μίχαελ Βόλφζον σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». «Συνεπώς, ο Πούτιν δεν θα διακινδυνεύσει τη ζωή πολλών στρατιωτών ή ρωσικών πολιτών», προσθέτει.

- Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν επίσης ότι, η πιθανότητα άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για το συριακό είναι μικρή. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter για «έξυπνες βόμβες». Aναφέρθηκε, δηλαδή, σε «ακριβείς» πυραύλους. Κάτι που θα απέτρεπε τις ΗΠΑ να χτυπήσουν τυχαία Ρώσους στρατιώτες.

Οι ειδικοί υποθέτουν επίσης, ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα συμφωνήσουν σε μια αμερικανική επίθεση αποκλείοντας όμως τις απώλειες Ρώσων. «Υποψιάζομαι ότι θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους», επισημαίνει από την πλευρά του ο Φειζάλ Αιτανί, σύμβουλος για το συριακό στο αμερικανικό think tank, «The Atlantic Council».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,Σάρα Σάντερς, αυτή την ώρα οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους μας, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία,ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα», τόνισε η Σάντερς προσθέτοντας πώς «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Το...μπαλάκι στο Σ.Α του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το θέμα της επικείμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε πάντως να εκφράσει την επιθυμία του ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική. «Η παγκόσμια κατάσταση γίνεται όλο και πιο χαοτική», δήλωσε από τη Μόσχα και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε ότι τελικά η κοινή λογική θα κερδίσει το προβάδισμα και τις διεθνείς σχέσεις σε εποικοδομητική κατεύθυνση».

Για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ μία στρατιωτική επέμβαση χωρίς την εντολή του Σ.Α είναι παράνομη

Για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, μία στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού θα ήταν από νομικής πλευράς παράνομη.

Η στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία είναι θέμα νομικής διαμάχης που απασχολεί και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος πρέπει να λάβει πρώτα την συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού ανοίξει πυρ κατά του Άσαντ.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί θεωρούν παράνομη μία επίθεση κατά της Συρίας χωρίς την εντολή του ΟΗΕ αλλά και τη συγκατάθεση του Κογκρέσου.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου,Φράνσις Μπόιλ από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, επισημαίνει από την πλευρά του:

«Κάθε επίθεση των ΗΠΑ σχετικά με την συριακή κυβέρνηση θα παραβίαζε σαφώς τόσο η νομοθεσία των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο».

Ο συριακός στρατός σε επιφυλακή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου ανησυχεί, μεταξύ άλλων, για τη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέστησε σαφές ότι, το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί μόνιμη παρουσία ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον συριακών θέσεων τις τελευταίες ημέρες, σκοτώνοντας και Ιρανούς στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό τις τελευταίες μέρες και αρχίζει να αποσύρεται από στρατιωτικές βάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές Τραμπ για πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας του Άσαντ.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ θα επιτεθούν (αν το κάνουν) στρατιωτικά κατά της κυβέρνησης Άσαντ. Ο αμερικανικός στρατός είχε βομβαρδίσει τη συριακή αεροπορική βάση Schairat πριν από ένα χρόνο, ως απάντηση στην επίθεση με δηλητηριώδη αέρια προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη Chan Scheichun.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης