Ρωσία και Συρία «δείχνουν» Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου

Ρωσία και Συρία «δείχνουν» Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου

Το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες - Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι την επίθεση με τους 14 νεκρούς έκαναν δύο ισραηλινά F15

syrya_epith_arthro
Το Ισραήλ «δείχνουν» Ρωσία και Συρία για την επίθεση στο συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την επίθεση πραγματοποίησαν δύο ισραηλινά F-15 τα οποία ξεκίνησαν από τον Λίβανο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter φέρεται να δείχνει έναν από τους πυραύλους να ταξιδεύουν πάνω από το Λίβανο με προορισμό τη Συρία.

Raw: Video Said To Show Missile Over Syria



«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κλείσιμο
Την ίδια εκδοχή, για επίθεση από ισραηλινά μαχητικά, μετέδωσε και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μιλώντας για «πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου».

Μέχρι στιγμής το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς αυτούς αν και το Ισραήλ έχει παρελθόν σε ανεξάρτητα χτυπήματα στο συριακό έδαφος με τελευταίο αυτό του Φεβρουαρίου στο ίδιο στρατιωτικό αεροδρόμιο με τη δικαιολογία ότι έναν ιρανικό drone πέταξε στο Ισραήλ αφού πρώτα είχε απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4.

Από τον βομβαρδισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και Ιρανοί, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη εκδοχή του συριακού καθεστώτος ήταν ότι την επίθεση πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρισμός που διαψεύστηκε άμεσα από την Ουάσινγκτον με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και η Γαλλία καθώς λίγες ώρες πριν την επίθεση είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμμανουέλ Μακρόν και «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα».

Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Λαβρόφ: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη

Τα αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν νωρίς σήμερα το πρωί μια στρατιωτική βάση του καθεστώτος στο κέντρο της Συρίας, την ευθύνη για τα οποία η Δαμασκός και η Μόσχα επιρρίπτουν στο Ισραήλ, συνιστούν μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. «Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (...) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης