Βενεζουέλα: Δακρυγόνα στους συγγενείς που ζητούν δικαιοσύνη για τους 68 νεκρούς φυλακισμένους

venezuela_teargas

Οι οικογένειες ζητούν να μάθουν πληροφορίες για τους δικούς τους μετά την πυρκαγιά - «Δεν ξέρω αν ο γιος μου είναι νεκρός ή ζωντανός» καταγγέλλει μια μητέρα – Παρέμβαση ΟΗΕ που ζητά διερεύνηση της υπόθεσης 

Πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους ζητούν οι συγγενείς των κρατουμένων στις φυλακές της Βενεζουέλας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 68 άτομα.

Με το άκουσμα της είδησης, ο χώρος έξω από τις φυλακές γέμισε με οικογένειες φυλακισμένων, που θρηνούσαν χωρίς να γνωρίζουν αν οι δικοί τους άνθρωποι μπόρεσαν να διασωθούν ή χάθηκαν στις φλόγες.

Η έλλειψη πληροφόρησης οδήγησε σε συγκρούσεις των συγγενών με τους αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα.

«Δεν ξέρω αν ο γιος μου είναι νεκρός ή ζωντανός. Δεν μου έχουν πει τίποτα απολύτως» είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, η Άιντα Πάρα, μητέρα ενός φυλακισμένου.

«Δεν μας έχουν πει τίποτα. Αντίθετα, η αστυνομία μας φέρθηκε σαν σκυλιά» κατήγγειλε η Λιζέτ Μεντόζα, μητέρα ενός 19χρονου κρατούμενου. «Τον έβαλαν στη φυλακή για ληστεία, αλλά δεν έπρεπε να επιτρέψουν να πεθάνει σαν να ήταν σκυλί» πρόσθεσε.

«Θέλω δικαιοσύνη για το γιο μου» είπε στο Associated Press ο 53χρονος Ρόκι Βαρέλα που δηλώνει ότι ο γιος του σκοτώθηκε. «Θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που το έκαναν».

Άνθρωποι που περίμεναν έξω από το χώρο των φυλακών υποστήριξαν ότι δεκάδες κρατούμενοι ήταν φυλακισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες και φοβόντουσαν τα χειρότερα για τους αγαπημένους τους.

Η πυρκαγιά φαίνεται ότι ξέσπασε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη φυλακή, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δυναμικότητα μόνο για 60 κρατουμένους κατ' ανώτατο όριο.


ΟΗΕ: Έρευνα και αποζημιώσεις στις οικογένειες

Παρέμβαση στο ζήτημα πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να διεξάγουν ταχεία έρευνα για την πυρκαγιά και να δώσουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. «Καλούμε τις αρχές της Βενεζουέλας να πραγματοποιήσουν διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία των θανάτων, να δώσουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και, ενδεχομένως, να εντοπίσουν και να προσαγάγουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ήταν από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί σε φυλακές της χώρας, όπου οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της Βενεζουέλας περιγράφεται από την οργάνωση Human Rights Wats ως απάνθρωποι. «Διαφθορά, αδύναμη ασφάλεια, όλο και επιδεινούμενες υποδομές, υπερπληθυσμός, ανεπαρκές προσωπικό επέτρεψαν στις ένοπλες συμμορίες να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο στους κρατούμενους στις φυλακές» είχε αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trrrr

Οι ακτιβίστριες λένε ότι οι πορείες είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουν τις επιτυχίες που σημείωσαν γυναίκες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, κατά τις οποίες εξελέγησαν περισσότερες από ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο

BREXITB

Την δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Populus ανάμεσα σε 2.000 ερωτηθέντες με το ερώτημα αν θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν τους Εργατικούς αν «το κόμμα δεσμευόταν να σταματήσει το Brexit»