Η Πολωνία αγοράζει πυραύλους Patriot κόστους 4,75 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Πολωνία αγοράζει πυραύλους Patriot κόστους 4,75 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς οπλικών συστημάτων στην ιστορία της χώρας - Η πρώτη παρτίδα των νέων οπλικών συστημάτων αναμένεται να φτάσει στη χώρα το 2022

patrior
Τη μεγαλύτερη συμφωνία για την αγορά οπλικών συστημάτων στην ιστορία της υπέγραψε εχθές η Πολωνία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ υπέγραψε εχθές στη Βαρσοβία μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για την αγορά τεσσάρων μονάδων πυρός Patriot της εταιρείας Raytheon, συνολικής αξίας 4,75 δισ. δολαρίων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να αντιμετωπίσει πιο ισχυρή τις ρωσικές προκλήσεις.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική, ιστορική στιγμή. Η Πολωνία εισέρχεται σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο υπερσύγχρονης τεχνολογίας, μοντέρνων οπλικών συστημάτων, και αμυντικών μέσων» είπε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Πολωνία έχει επισπεύσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές της να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, μετά και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 που ισχυροποίησε την ρωσική παρουσία (και απειλή) στην περιοχή. Τα δύο τρίτα των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας χρονολογούνται από την εποχή που η χώρα συμμετείχε ακόμα στη συμμαχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με την Μόσχα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Reuters, η Πολωνία διαπραγματευεται ήδη για την αγορά ακόμα περισσότερων συστημάτων Patriot, ενός ραντάρ 360 μοιρών και ενός αντιβαλλιστικού πυραύλου χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, τα πρώτα συστήματα Patriot θα παραδοθούν στη χώρα το 2022, ενώ η δεύτερη παρτίδα θα φτάσει το 2024.

Η είδηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Πολωνίας αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τη ρωσική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία εντάσσεται στις χώρες όπου το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι αυτή η αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία, την Ρουμανία και την Αλάσκα μοιάζει «με μια ομπρέλα που έχει τρύπες».


Οπως επισήμανε, η Ρωσία έχει δημιουργήσει το πιο σύγχρονο και προηγμένο όπλο στον τομέα αυτό, που είναι χρόνια μπροστά ενώ σε ορισμένους τομείς είναι δεκαετίες ολόκληρες. «Είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτά του αναπτύσσονται σήμερα στην Πολωνία, στην Ρουμανία και την Αλάσκα, και προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είναι μια ‘ομπρέλα’ αντιπυραυλικής άμυνας η οποία έχει τρύπες» δήλωσε ο Σόϊγκου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης