Στο 20-30% "βλέπει" η UBS την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου

article-2038220-0DE9D84600000578-531_468x329

Η ελβετική τράπεζα εμφανίζεται πάντως συγκρατημένα αισιόδοξη, παρά την πιθανότητα πολέμου - Πως συστήνει να κινηθούν οι επενδυτές

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάται ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, τονίζει η UBS, με αφορμή τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η εικόνα αυτή τη στιγμή πιθανόν είναι χειρότερη από ότι φαίνεται. Έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω εξαιρέσεις χωρών από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και η απάντηση της Κίνας μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη, με δασμούς που στοχεύουν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εισαγωγών, τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές ότι έχουν ξεκινήσει σιωπηρά διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις κινεζικές αγορές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανάπτυξη των εξαγωγών στην Ασία θα μπορούσε να μειωθεί στο 5%-10%, από 12%-13% σήμερα. Ωστόσο, μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή των ασιατικών εταιρειών φαίνεται απίθανη. Και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να οδεύει στο καλύτερο έτος της από το 2011.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη UBS οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μετριάσουν την αυστηρότερη ρητορική τους, δεδομένης της απειλής για την παγκόσμια ανάπτυξη από την κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων. Η Fed των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησαν πρόσφατα για τους κινδύνους στην ανάπτυξη από έναν εμπορικό πόλεμο.

Η ελβετική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και δίνει μια πιθανότητα 20%-30% για εμπορικό πόλεμο. Εάν ο κίνδυνος υλοποιηθεί, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και οι counter-cyclical θέσεις (π.χ. σε μετοχές του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών, της Υγείας, του real estate, των telecoms καθώς και οι μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφελείας) θα προστατέψουν τις αποδόσεις.

Ωστόσο, η επενδυτική στρατηγική της UBS παραμένει risk-on και προτιμά τις μετοχές της Κίνας και τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας στο ασιατικό της χαρτοφυλάκιο, ενώ συνεχίζει να τηρεί στάση overweight στις διεθνείς μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

india

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, το 2017 ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν αναφερθεί στο Δελχί έως την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν 1.177, ενώ το 2016 τα κρούσματα ήταν λίγο πιο πάνω από 800

stormy_daniels_2

Η ηθοποιός αισθησιακών ταινιών ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ της είχε τάξει ότι θα την προωθήσει στο ριάλιτι The Apprentice – Αποκαλύψεις για τις... ανατομικές λεπτομέρειες του Αμερικανού προέδρου