Ομηρία στη Γαλλία: Κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο του σούπερ μάρκετ, για να σωθούν!

Ομηρία στη Γαλλία: Κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο του σούπερ μάρκετ, για να σωθούν!

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σούπερ μάρκετ - Προηγουμένως ο τζιχαντιστής δράστης είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Όλο το χρονικό του τρόμου

Ομηρία στη Γαλλία: Κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο του σούπερ μάρκετ, για να σωθούν!
Ο Κριστιάν Γκιμπέρ έκανε τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν οπλισμένο άνδρα που φώναζε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και τον απειλούσε με ένα μαχαίρι.

Οι πελάτες του σούπερ μάρκετ Super U, στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο για να γλιτώσουν. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και πριν από τρία χρόνια οι πελάτες ενός άλλου καταστήματος, ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι.

Ο Γκιμπέρ είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς όταν έφτασε στο κατάστημα για να ψωνίσει με τη σύζυγό του και την αδελφή της. Είπε στις δυο γυναίκες και σε κάποιους άλλους πελάτες να κλειδωθούν στο ψυγείο κι εκείνος άρχισε να ψάχνει στους διαδρόμους, ενώ τηλεφωνούσε ταυτόχρονα στην αστυνομία. Τότε, είδε τον δράστη που κρατούσε ένα όπλο και ένα μαχαίρι να φωνάζει «Αλάχ Ακμπάρ» και να διατάζει κάποιους ανθρώπους να πέσουν στο πάτωμα.

«Κάποια στιγμή με πρόσεξε και μου επιτέθηκε με το μαχαίρι, φαντάζομαι επειδή δεν είχε άλλα πυρομαχικά» είπε ο Γκιμπέρ στο πρακτορείο Reuters. «Μετά, κοίταξα πίσω μου και δεν ήταν πια εκεί, έτσι ξεγλίστρησα από την έξοδο κινδύνου. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπα πού βρισκόταν» πρόσθεσε.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σούπερ μάρκετ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης, ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.
Κλείσιμο

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Ο Αντρέ Μπιβάν, 76 ετών, είχε τελειώσει τα ψώνια του και κατευθυνόταν στο ταμείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον Λακντίμ. «Έπεσα στο πάτωμα όταν άκουσα πυροβολισμούς για δεύτερη φορά και τότε τον είδα να περπατάει ανάμεσα στα ταμεία», είπε.

Ένας άλλος πελάτης τον βοήθησε να πάνε μέχρι την αποθήκη-ψυγείο, όπου κρύφτηκαν για μισή ώρα και μετά ξεγλίστρησαν έξω.

Ο Φρανσουά, ένας υπάλληλος, έτρεξε στο σημείο απ' όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο που, όπως είπε, μιλούσε εκείνη την ώρα για το Ισλαμικό Κράτος. Απομακρύνθηκε και βοήθησε περίπου 20 πελάτες να βγουν από την πίσω πόρτα.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Μαλινέζος υπάλληλος Λασανά Μπατιλί έσωσε τους πελάτες ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, κρύβοντάς τους στην αποθήκη-ψυγείο του καταστήματος, όταν δέχτηκαν επίθεση από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή που σκότωσε τέσσερις ομήρους.

Το χρονικό του τρόμου

Νεκρός είναι ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ της Γαλλίας, όπου εισέβαλε σήμερα το πρωί φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και απειλώντας να σκοτώσει όποιον έβρισκε στο διάβα του. 

Ο Μαροκινός άνδρας που εξέφρασε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν στο σούπερ μάρκετ όπου είχε ταμπουρωθεί, κρατώντας ομήρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ με σύντομη συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Τρεμπ (Trebes), έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.

O 26χρονος τρομοκράτης, Ρεντουάν Λακντίμ, γεννήθηκε το 1992 στο Μαρόκο και ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών. «Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.

Στο σούπερ μάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σούπερ μάρκετ. Έτσι, στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.



Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.



Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός. Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σούπερ μάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια όμηρους τα υπόλοιπα άτομα.

Η παρέμβαση του «ηρωικού» χωροφύλακα συνέβαλε στο να δοθεί η τελική λύση.




Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη 


Παρά το γεγονός ότι ο Κολόμπ δήλωσε πως ο νεαρός Μαροκινός έδρασε μόνος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε πριν λίγη την ευθύνη της επίθεσης. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε το έργο των αστυνομικών αρχών από τις Βρυξέλλες.  «Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε με εξαιρετικά γρήγορο και οργανωμένο τρόπο», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή επειδή έχουμε μια εκ των έσω απειλή. Πολλά άτομα έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Όμως, δεν είμαστε πλέον όπως πριν από δύο ή τρία χρόνια, με επιχειρήσεις που διεξάγονται σε Ιράκ και Συρία».  

Ο αριθμός των τραυματιών είναι ακόμα ασαφής, αφού αρκετά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 12 τραυματίες, αλλά το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει μόνο τρεις τραυματισμούς, ένας εκ των οποίων σοβαρός. 














Ο χάρτης όπου εκτυλίχτηκαν τα δύο περιστατικά 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης