Μιανμάρ: Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της χώρας

Μιανμάρ: Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της χώρας

Σχεδόν δύο χρόνια αφού ανέλαβε τον θώκο, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Χτιν Κιάου, που ζούσε στη σκιά της Αούνγκ Σαν Σου Κι, παραιτήθηκε σήμερα, μια απόφαση με άμεση ισχύ, σχεδόν δύο χρόνια αφού ανέλαβε τον θώκο, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Ο πρόεδρος Χτιν Κιάου ζήτησε στις 21 Μαρτίου 2018 να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε η προεδρία σε μια σύντομη ανακοίνωσή της στο Facebook.

Ο διανοούμενος αυτός, γιος ενός Βιρμανού ποιητή και παιδικός φίλος της Σου Κι, έγινε τον Απρίλιο του 2016 ο πρώτος πολίτης που ανέλαβε την προεδρία της Μιανμάρ έπειτα από δεκαετίες.

Η προεδρία δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την αιφνιδιαστική παραίτηση του Κιάου, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν αδυνατισμένος, τροφοδοτώντας εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.

Η Σου Κι είχε διορίσει τον πιστό της σύντροφο στην κυρίως τιμητική θέση του προέδρου, καθώς δεν μπορεί η ίδια να την αναλάβει. Βάσει του Συντάγματος της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας όποιος έχει παιδιά με ξένη υπηκοότητα και η Σου Κι έχει δύο γιους με βρετανική υπηκοότητα.

Πλέον διαθέτει επτά ημέρες για να βρει αντικαταστάτη.

«Αν πρόκειται για κάποιον στενό συνεργάτη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, τα πράγματα αναμένεται να συνεχιστούν ως έχουν. Η θέση του προέδρου είναι κυρίως τιμητική μετά τη δημιουργία αυτής του συμβούλου του κράτους, την οποία έχει η Σου Κι», σχολίασε ο Μαέλ Ρεινό, ειδικός σε θέματα Μιανμάρ.

Αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση για την Σου Κι, η οποία ανέλαβε με μεγάλες προσδοκίες την εξουσία το 2016. Όμως η χώρα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο πολλών επικρίσεων.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Μιανμάρ για εθνοκάθαρση εις βάρος των Ροχίνγκια. Σχεδόν 700.000 μέλη της μειονότητας αυτής έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν τις διώξεις του στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yrmrn

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το Ισπανικό υπουργείο Άμυνας θα πρέπει τώρα να αγοράσει ξανά αυτές τις βόμβες, πιθανότατα με τίμημα πολύ μεγαλύτερο από τα 9,2 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι Σαουδάραβες

metan_09_6

Οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν τα πλοία αυτά εξηγούν ότι εγκαταλείπουν τη δραστηριότητα τους λόγω έλλειψης πόρων για το Lifeboat και των ακατάλληλων πολιτικών υποδοχής και στις δύο πλευρές της Μεσογείου

erdogan-monos

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να υποβαθμίσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δε συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον