Ελβετία: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τον αμερικανικό προστατευτισμό

Ελβετία: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τον αμερικανικό προστατευτισμό

«Αν και οι δασμοί που πρόσφατα επιβλήθηκαν στις εισαγωγές μετάλλων δεν αναμένεται να επηρεάσουν παρά πολύ την ελβετική οικονομία, η όποια κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των βασικών εμπορικών ζωνών θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ελβετική γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων

Η ελβετική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι ο αμερικανικός προστατευτισμός θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας που την ανάγκασε να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.

Όπως και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καλοδεχούμενη πρόσφατη υποτίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν προκληθεί και πάλι αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας νέα προβλήματα για τους εξαγωγείς.

Η γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) αναμένει τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος και στο 2,0% το 2019. Η SECO ανακοίνωσε πως θεωρεί πως οι βραχυπρόθεσμοι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία είναι ισορροπημένοι.

«Η παγκόσμια ανοδική πορεία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και το ελβετικό φράγκο θα μπορούσε να υποτιμηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της διατήρησης των καλών διεθνών οικονομικών συνθηκών. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε στην ελβετική οικονομία περαιτέρω ώθηση», ανέφερε.

«Ωστόσο, τα μέτρα προστατευτισμού που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία».

«Αν και οι δασμοί που πρόσφατα επιβλήθηκαν στις εισαγωγές μετάλλων δεν αναμένεται να επηρεάσουν παρά πολύ την ελβετική οικονομία, η όποια κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των βασικών εμπορικών ζωνών θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα», σύμφωνα με την SECO.

Ο κίνδυνος αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει, ίσως λόγω της απρόσμενα γρήγορης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στο ελβετικό φράγκο», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

teresa-mei

Έξι υπογραφές «χωρίζουν» τη Βρετανίδα πρωθυπουργό από την πρόταση μομφής - Η Μέι υπερασπίζεται το σχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ σε μία προσπάθεια να φρενάρει τους «αντάρτες» 
- Οι «27» συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το σχέδιο του Brexit

cavusoglu

Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στον απόηχο ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε  να βρουν νομικό έρεισμα για να εκδόσουν τον ιεροκήρυκα - Το ρεπορτάζ διέψευσε ο Τραμπ λίγες ώρες αργότερα

Boris-Johnson

Εν μέσω καταιγισμού επικρίσεων για τη συμφωνία που έκλεισε, η Μέι σε μια συνέντευξή της την Κυριακή αντέτεινε ότι το περίγραμμα της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση

monica_arthro

Η πέτρα του σκανδάλου επιστρέφει στον τόπο του λεκέ με σύνθημα #MeToo - Σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με έντονο το άρωμα του ριάλιτι, η 45χρονη πλέον Μόνικα περιγράφει τη διαδικασία αποτύπωσης του λεκέ, εκείνο το βράδυ στον Λευκό Οίκο, με παραστατικότητα που αγγίζει τα όρια του πορνό και επιμένει να παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα

13