Λιβύη: Μαζικές συλλήψεις για «εγκέφαλους» κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Λιβύη: Μαζικές συλλήψεις για «εγκέφαλους» κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Ανάμεσά τους Αφρικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας στην Τρίπολη, μέλη δυνάμεων ασφαλείας στη Λιβύη και επικεφαλής στρατοπέδων κράτησης  - Στις έρευνες συνέδραμε και η Ιταλία 

Εντάλματα σύλληψης για πάνω από 200 ύποπτους που κατηγορούνται ότι έπαιζαν ρόλο κλειδί στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξέδωσε η Λιβύη, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. 

Τα εντάλματα αφορούν σε κατηγορίες για ανάμειξη σε διακίνηση, βιαιοπραγίες, βιασμούς και δολοφονίες. Ανάμεσα στους υπόπτους περιλαμβάνονται Αφρικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας στην Τρίπολη, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης και επικεφαλής στρατοπέδων κράτησης υπό κρατική διοίκηση.

Οι έρευνες έγιναν με τη συνδρομή της Ιταλίας, δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών στη Λιβύη, Σεντίκ αλ Σουρ. 

Θύματα απαγωγής, βασανισμών ή αγοραπωλησίας
 

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες περνούν από τη Λιβύη στην Ιταλία σε πλοιάρια χωρίς καμιά ασφάλεια και πολλοί από αυτούς πέφτουν θύματα απαγωγής για λύτρα ή βασανίζονται και πωλούνται ως σκλάβοι.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, Ιταλία και Λιβύη έχουν οργανώσει κοινή ομάδα δικαστών και αρμοδίων για την ακτοφυλακή και τις μυστικές υπηρεσίες. Πάνω από 700.000 μετανάστες εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Λιβύη. Εξ αυτών, περίπου 40.000 κρατούνται σε άθλιες συνθήκες σε περίπου 40 κρατικά κέντρα κράτησης. 

Την ίδια ώρα, ηγέτες από την Ευρώπη και την Αφρική έχουν δεσμευτεί για τον  επαναπατρισμό πολλών εξ’ αυτών ώστε να αποθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Ε. ξόδεψε 46 εκατ. ευρώ για προγράμματα ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. Οι ιταλικές αρχές υποθετικά κατέβαλαν έμμεσα εκατομμύρια ευρώ στους διακινητές στη Λιβύη για να σταματήσουν το εμπόριό τους. Στην αρχή το πρόγραμμα λειτούργησε και η μετανάστευση μεταξύ Λιβύης-Ιταλίας μειώθηκε κατά 67% μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου: φέτος περίπου 5.500 άτομα έφθασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη σε σχέση με τις 18.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ανάλογα μέτρα και στη θαλάσσια οδό Ελλάδας – Τουρκίας 

Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει επικριθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες ασφαλείας που υπάρχουν για όσους επαναπατρίζονται. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ανάλογη αντίδραση για τα μέτρα αντιμετώπισης της μετανάστευσης για την ανάσχεση της διαδρομής από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε πέντε ελληνικά νησιά περιμένοντας την επεξεργασία των αιτημάτων τους, κατόπιν της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας το 2016 για επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

NSpsGQ5y

Ο Βούτσιτς έλαβε την απόφαση για αποφυλάκιση διαδηλωτών μετά από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μαθητές της Γ' Λυκείου, σχολείου του Βελιγραδίου, έξω από την αστυνομική διεύθυνση, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος συμμαθητής τους