Μαθηματική ακρίβεια και στον θάνατο: Ο Χόκινγκ «έφυγε» την Παγκόσμια Ημέρα της μαθηματικής Σταθεράς «π»!

Μαθηματική ακρίβεια και στον θάνατο: Ο Χόκινγκ «έφυγε» την Παγκόσμια Ημέρα της μαθηματικής Σταθεράς «π»!

Και οι συμπτώσεις δε σταματούν εδώ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν - Δείτε γιατί γιορτάζουμε στις 14 Μαρτίου τη μέρα του π=3,14

Σαν σήμερα, πριν από 139 χρόνια, γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας ο εβραϊκής καταγωγής Γερμανός νομπελίστας φυσικός και "Πατέρας της Σχετικότητας", ο μεγάλος Άλμπερτ Αίνσταιν. 

Η μαθηματική διάνοια του κορυφαίου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ τον ακολούθησε ακόμη και μετά θάνατον, καθώς όχι μόνο απεβίωσε την ίδια μέρα που γιορτάζονται τα γενέθλια του Αϊνστάιν, αλλά γεννήθηκε και ακριβώς 300 χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου, στις 8 Ιανουαρίου του 1942.

Οι απίθανες συμπτώσεις φαντάζουν σαν μια όμορφη μαθηματική αλληλουχία που "κλειδώνει" τέλεια, συνδέοντας κατά αυτό τον τρόπο τις τεράστιες αυτές προσωπικότητες.

Κι όμως, οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Η σημερινή μέρα είναι κυρίως σημαντική για την επιστημονική κοινότητα, διότι έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π»!

Πάμε να δούμε τι κάνετι τη συγκεκριμένα μέρα τόσο ξεχωριστή και γιατί γιορτάζεται σήμερα.

Η ημέρα γιορτάζεται σήμερα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14 και και στο εξωτερικό, όπου γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα, σήμερα έχουμε 3-14 (14/3 βλέπετε).

Μάλιστα, η ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ∏=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του "π" καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw στο Φρανσίσκο.

Γιορτάζεται, δε, με την ...κατανάλωση στρογγυλών πιτών – στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie (πίτα), η οποία προφέρεται ως "πάι".

Δεν είναι τυχαίο που η Google αφιερώνει το λογότυπό της στον αριθμό αυτόν.Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό του Αρχιμήδη) ή αριθμός του Λούντολφ.

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού "π". Και αν θέλει κανείς να είναι ακόμα πιο ακριβής τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το "π" παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.

Για την απομνημόνευση των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων του αριθμού π έχουν επινοηθεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες, ανάμεσά τους και η παρακάτω φράση, με την οποία μπορεί να θυμάται κανείς τα πρώτα 23 δεκαδικά ψηφία του π: «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι».

Τον μάθαμε στο σχολείο, ας κάναμε και αλλιώς, και σήμερα η Google αφιερώνει το logo της σε αυτόν. Το π που προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξης «περιφέρεια», μας βοηθά, σύμφωνα με τον Ευκλείδη, να βρούμε την διάμετρο του κύκλου.

Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό του Αρχιμήδη) ή αριθμός του Λούντολφ.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΑΝΘΗ

εξαιρετικό το κείμενο σας κ.Μποτα,όποιος έχει κάποια σχέση με τις θετικές επιστήμες συγκινείται!

Σοβαρότης

Σεβασμό στη μνήμη του μακαρίτη

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

μηπως του κανανε καμια ενεση και τον στειλανε και δεν εφυγε τυχαια?!

Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ

ΕΥΚΛΗΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ....Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διατυπωσαν πρωτοι τα παντα ολα και μετα τα αντεγραψαν οι μικροι αλβερτοι κλπ ....υπερεκτιμημενοι...

Ααα

Πόσοι νομίζεις ότι κατάλαβαν το όνομα που χρησιμοποιείς;;;

Ευγένιος

Πολύ καλό σχόλιο.... πραγματικά, δε θα το κατάλαβαν πολλοί..... βλέπουν Survivor τωρα μην τους απασχολείται με τέτοια.

ο

στις 14/3 στις 3:14 πέθανε την ημέρα γιορτής του Π . δηλαδή ...Πλήρωνε μνημόνια μ@$#! έλλην.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΤΑΣ

Αποχαιρετώντας τον Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ ... ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΑΝΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Βράδυ στα κύματα του Ιχθύος και το Σύμπαν ξεκλειδώνει τις πόρτες του. Θαλάσσιες πύλες που το αλάτι της γνώσης δεν τις διαβρώνει. Ποιός κάνει σήμερα πυροφάνι στις συμπαντικές θάλασσες, ψαρεύοντας αλήθειες που δεν θα πουληθούν ποτέ στις ιχθυαγορές του κόσμου μας; Βλέπεις, τα τελωνεία του χωροχρόνου είναι αδιαπέραστα, ακόμα και αν συνομιλείς με τον φύλακα του Κωκυτού. Πρέπει να μπεις στη βάρκα του, για να φτάσεις στο πανηγύρι που έχουν στήσει στο ναό της Αλήθειας. Ο Ιχθύς σιωπηλός, ανάμεσα στον Πήγασο και στον Κριό, κοιτάει τον νέο καλεσμένο στα μάτια και αναρωτιέται αν αυτό το άτομο είναι δυνατό να φέρνει μέσα του πάνω από δύο ηλεκτρόνια, με την ίδια ενεργειακή στάθμη. Και όμως, αν και αστερισμός, θα του μείνει η απορία. Γιατί ο Στήβεν θα συνομιλήσει με τον Πάουλι, σε κλειστά δωμάτια για αδαή ώρα. Το κουδούνι της πόρτας θα γράφει : "Ού τα πάντα πάσι ρητά" Και όταν η ομιλία τους θα φτάσει στην κορύφωση, κβαντικά βιολιά θα παίζουν στις υπερχορδές τους, τα μονοδιάστατα αινίγματα του Μεγάλου Αρχιτέκτονα. Σε αυτή την συναυλία, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις ούτε για τα φερμιόνια του Θεού. Κυκλικές βράνες θα χορεύουν σε απόσταση διαιωνίζοντας το αίνιγμα, στον χορό των Δερβίσηδων του Σύμπαντος. Ποιός θα μιλήσει; Το χρονικό του Χρόνου, είναι ένα όργανο για γερά πνευμόνια σκέψης. Κύριε Στήβεν, το αναπηρικό σας καροτσάκι σηκώθηκε στα πόδια του με μια λογική υπεροψία, αφού ξέρει περισσότερα από εμάς για εσάς. Και αν κάποιοι ρωτάνε πώς θα κινείται τώρα αυτό το αμαξίδιο, η απάντηση είναι γραμμένη στη προ Εκρήξεως εποχή. Εμείς στα χέρια μας κρατάμε μιά αδιαχείριστη έκρηξη. Όχι, δεν ακούμε τον ήχο της, αλλά το σαρκαστικό γέλιο της ύλης, που ξεκουράζεται ράθυμα στην πλώρη του βαρκάρη. Κύριε Στήβεν, εσείς σήμερα, στις 14 του Μάρτη, κερδίσατε την αλήθεια του Σύμπαντος, καθώς εμείς ψαχνόμαστε για το πώς θα διαχειριστούμε το καροτσάκι της πνευματικής μας αναπηρίας. Καλή αντάμωση στο πυροφάνι του Σύμπαντος! ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΤΑΣ 

Μάρκος

Και εγω που νομιζα οτι σημερα ειναι η "steak & bjob day"!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Maas-Heiko

Οι τζιχαντιστές που έχουν γερμανική υπηκοότητα έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη Γερμανία, συνέχισε ο Μάας, ωστόσο στη Συρία δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί τους

Cantabria

Αφότου εκδηλώθηκαν την Πέμπτη οι πρώτες φωτιές σε αυτή την ορεινή περιοχή, δεν έχουν υπάρξει ανθρώπινα θύματα, ενώ «στην πλειονότητά τους, οι πυρκαγιές βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία και δεν θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό ή τις υποδομές», σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας

pablo

Οι φύλακες του αεροδρομίου Χίθροου τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω τον Ιούνιο του 2018 να εκτελεί το γνωστό λαθρεμπόριο από το Γιοχάνεσμπουργκ που τον έχει κάνει εκατομμυριούχο, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Πάμπλο Εσκομπάρ του εμπορίου αυγών»

pompeo

Ο Πομπέο επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες διαφόρων αραβικών κρατών τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, εν μέρει για να καθησυχάσει τους εταίρους της Ουάσινγκτον μετά την αναγγελία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία

gaza

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι «κατά τη διάρκεια ταραχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς και ελαστικά στα οποία είχαν βάλει φωτιά εναντίον στρατιωτών» και ότι «ένας στρατιώτης τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο»