Ιταλία, exit polls: Πρώτο το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο - Πρώτη ως συμμαχία η Κεντροδεξιά

Ιταλία, exit polls: Πρώτο το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο - Πρώτη ως συμμαχία η Κεντροδεξιά

Έως 32% δίνουν οι Ιταλοί στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων - Πρώτη στο σύνολο η Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Μεγάλη χαμένη η Κεντροαριστερά

Ιταλία, exit polls: Πρώτο το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο - Πρώτη ως συμμαχία η Κεντροδεξιά
Πρωτιά (ως κόμμα) στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που θα δώσει μάχη για την πρώτη θέση με την Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία συγκεντρώνει σαν πολιτικό μπλοκ τις περισσότερες ψήφους, δείχνουν τα πρώτα exit polls στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής και της νέας Γερουσίας στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα, μάχη δίνεται και εντός της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας για την πρωτιά μεταξύ της κεντροδεξιάς Forza Italia του Μπερλουσκόνι και της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι έρχεται δεύτερο ως κόμμα πίσω από τα «Πέντε Αστέρια», με ποσοστό 20%-23%, ωστόσο, λόγω της πολύ αδύναμης παρουσίας των συμμάχων του και της «αιμορραγίας» από την αριστερή διάσπαση των «Ελεύθερων και Ίσων», φαίνεται να συγκαταλέγεται στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Κλείσιμο
Την ήδη περιπλεγμένη κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το νέο εκλογικό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές, με βάση το οποίο περίπου το 1/3 των εδρών κατανέμεται με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή ενός γύρου, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, κατανέμονται αναλογικά.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Τι δείχνουν τα exit polls

Κατά μία δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% έως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Τα πρώτα στοιχεία των exit poll δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους, (αλλά η διαφορά είναι μόλις 0,5%) από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ στο σύνολο, η συντηρητική συμμαχία είναι, σε όλη την Ιταλία, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit poll- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η Κεντροαριστερά είναι η μεγάλη χαμένη από την στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit poll βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».


Οι έδρες

Η πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών, βάσει exit poll που μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση της RAI, επιβεβαιώνει ότι στη Βουλή δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία, που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόλυτη πλειοψηφία στις 316 έδρες, η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι 12 μέχρι 20 έδρες. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης