Έκθεση Frontex: Σημαντική μείωση της παράτυπης μετανάστευσης το 201

Έκθεση Frontex: Σημαντική μείωση της παράτυπης μετανάστευσης το 201

Η μείωση αγγίζει το 60% επί του συνόλου σε σχέση με το 2016 - Ο αριθμός παραμένει υψηλός, δηλώνουν οι αρμόδιοι

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
μειώθηκε το 2017 κατά 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αλλά παραμένει αυξημένος, ανακοίνωσε σήμερα η συνοριακή υπηρεσία Frontex, επικαλούμενη στοιχεία που έλαβε από τις χώρες μέλη.

Το σύνολο αυτών των διελεύσεων έφθασε το περασμένο έτος τις 204.219 έναντι 511.074 το 2016 και 1,8 εκατ. το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Frontex με τίτλο «Ανάλυση κινδύνων 2018» που δημοσιεύθηκε στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας.

Η μείωση παρατηρήθηκε κυρίως στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου (και κατά συνέπεια σε εκείνην των Δυτικών Βαλκανίων) και σε εκείνη της κεντρικής Μεσογείου, ενώ η διαδρομή της δυτικής Μεσογείου κατέγραψε σημαντική αύξηση.

Ο αριθμός των διελεύσεων ήταν μεγαλύτερος όλων προ του 2014 και δείχνει πως «η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραμένει υψηλή», αναφέρει η Frontex.

Στην κεντρική Μεσόγειο, η τάση αναστράφηκε απότομα τον Ιούλιο του 2017, έπειτα από ένα πρώτο εξάμηνο όπου το επίπεδο της μετανάστευσης είχε παραμείνει περίπου εξίσου αυξημένο όπως και το 2016.

Η αλλαγή αυτή, όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε μια μείωση τουλάχιστον 50% --στη συνέχεια, τον Αύγουστο, περίπου 30%--σε σχέση με τον Ιούνιο, «οφειλόταν κυρίως στην εξέλιξη της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη», διευκρινίζει η Frontex.

Όμως στη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2017 ο αριθμός των πλεούμενων που αναχώρησαν από τις τυνησιακές ή τις αλγερινές ακτές αυξήθηκε.

Και στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ο αριθμός των μεταναστών υπερδιπλασιάστηκε το 2017 σε σχέση με το 2016. Εσωτερικά προβλήματα στο Μαρόκο, κύρια χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ισπανία, συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των αναχωρήσεων με τη χρησιμοποίηση, από το δεύτερο τρίμηνο, σκαφών που μπορούσαν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Προς τα τέλη του έτους, ο αριθμός των μεταναστών που προέρχονταν από την Αφρική, ιδιαίτερα Μαροκινών, Αλγερινών και Τυνήσιων, αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, ανεβάζοντας το σύνολο των Αφρικανών σε σχεδόν τα δύο τρίτα των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της ΕΕ.

Αντίθετα, οι αριθμοί που αφορούν τους Ερυθραίους, τους Σομαλούς και τους Αιθίοπες, έπεσαν στο ένα τέταρτο εκείνων που ήταν το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syr02

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε πως αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την βορειοανατολική Συρία, όταν μαχητές υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα προσέγγισαν αμερικανικά στρατεύματα - Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, είπε - Ο Ερντογάν τόνισε στον Τραμπ ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία 

1
000_1LG2Q2

Περίπου 12.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους 2.500 έως 3.000 ξένοι, κρατούνται στις φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους - Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί ΗΠΑ, κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία

may_main01

 Η πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της κυβέρνησης Μέι, Άμπερ Ραντ, ανέφερε πως ο «σεξισμός φαίνεται πως διαδραμάτισε έναν ρόλο στην απόρριψη του σχεδίου Brexit της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι»