Γερμανία: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα γίνει τελικά υπουργός Εξωτερικών

Γερμανία: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα γίνει τελικά υπουργός Εξωτερικών

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών επιβεβαίωσε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα βρίσκεται εκτός υπουργικού σχήματος – Τελεσίγραφο από το κόμμα του και μεγάλες πιέσεις 

Γερμανία: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα γίνει τελικά υπουργός Εξωτερικών
Εκτός υπουργικού σχήματος θα βρεθεί ο Μάρτιν Σουλτς, που φερόταν ότι θα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. 

Μετά από πιέσεις και τελεσίγραφα, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Σουλτς δεν θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο. 

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, βάσει των οποίων το κόμμα του απέσυραν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και του έθεσε σχετικό τελεσίγραφο. 

Κλείσιμο
Τι λέει ο Σουλτς στη δήλωσή του 


Σε δήλωσή του, ο Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες θα πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος. Προεκλογικά, ο Σουλτς είχε πει ότι δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση υπό την Μέρκελ. Μετά τη συμφωνία για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο προκάτοχός του στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον κατηγόρησε για «ασέβεια» προς το έργο του και αθέτηση υποσχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή στο υπουργείο.

Το κλίμα στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών είναι ηλεκτρισμένο, ενώ η αντιπαράθεση έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Ο Σουλτς υποχώρησε και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία επικύρωσης της συμμετοχής του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Αναλυτικά η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς έχει ως εξής:  

«Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι - εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό - θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. 

Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη. Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ. 

Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD. Όλοι μας κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης