New York Times: Τι απέγιναν οι δωρεές για την ανακατασκευή του ναού του Αγίου Νικολάου;

New York Times: Τι απέγιναν οι δωρεές για την ανακατασκευή του ναού του Αγίου Νικολάου;

Η αναστολή των εργασιών για την ανέγερση του νέου ελληνορθόδοξου ναού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου προκαλεί πλήθος ερωτηματικά για το πού πήγαν τα 37 εκατομμύρια των δωρεών των πιστών

New York Times: Τι απέγιναν οι δωρεές για την ανακατασκευή του ναού του Αγίου Νικολάου;
Την αναστολή των εργασιών ανακατασκευής του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε πρόσφατα η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, εν μέσω πλήθους ερωτημάτων που αφορούν στη διαχείριση των διόλου ευκαταφρόνητων δωρεών των πιστών.

Σύμφωνα με τους New York Times που μετέδωσαν πρώτοι την είδηση της παύσης των εργασιών, η εξέλιξη αυτή οφείλεται από τη μία στην «εκτόξευση» του εκτιμώμενου κόστους του ναού, που αυξήθηκε κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, και από την άλλη στη «σκιά» που καλύπτει τη διαχείριση των δωρεών από στελέχη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Κλείσιμο
Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που επρόκειτο να αντικαταστήσει την μικρή εκκλησία που διαλύθηκε όταν κατέρρευσε πάνω της ο νότιος από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μετά την τρομοκρατική επίθεση το 2001.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ανοικοδόμηση του κτιρίου, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, θα χρηματοδοτείτο κυρίως από δωρεές, όπως από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο, την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης και την ιταλική πόλη του Μπάρι, όπου είναι πολιούχος ο Άγιος Νικόλαος.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το εκτιμώμενο κόστος ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, η εκτίμηση για το κόστος έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 9 Δεκέμβρη, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής προσέλαβε δύο εταιρείες, την PricewaterhouseCoopers και την BakerHostetler, ώστε να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα για την κατασκευή και να εντοπίσουν τα αίτια της ξαφνικής εκτόξευσης του κόστους.

Η αναστολή των εργασιών έγινε από την υπεύθυνη κατασκευαστική εταιρεία για το έργο, τη Skanska USA, συμπληρώνει επίσης η ανακοίνωση.

«Η Αρχιεπισκοπή πιστεύει με βεβαιότητα πως η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στο εγγύς μέλλον και έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τη Skanska (...) ότι προσδοκά στην ακύρωση της προσωρινής αυτής αναστολής για να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή για την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου» τονίζει η ανακοίνωση.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεύει 540 ενορίες σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερα από 1,5 εκατ. μέλη και 800 ιερείς. To περασμένο φθινόπωρο, η ίδια η Αρχιεπισκοπή σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι αντιμετώπιζε ένα «σοβαρό και σύνθετο» οικονομικό έλλειμμα που διογκωνόταν εδώ και αρκετά χρόνια.

Η παραδοχή αυτή, σύμφωνα με τους New York Times δημιούργησε ένα σοβαρό ρήγμα στην εμπιστοσύνη που ένιωθαν για την εκκλησία τους οι περίπου 1,5 εκατομμύρια ενορίτες της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής.

Κι αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού η αδυναμία της Αρχιεπισκοπής να πληρώσει τους λογαριασμούς της παρά το γεγονός ότι έχει λάβει ήδη 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, τονίζει το δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η Skanska, μέλος της Skanska ΑΒ με έδρα τη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι είχε παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής και συζήτησε εναλλακτικές λύσεις με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, αλλά τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει την κατασκευή. «Λυπούμαστε που η διακοπή των εργασιών ήταν η μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Skanska USA, Τομ Γουέμπ, την Τρίτη. «Είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο κάποια στιγμή στο μέλλον».

Τα σχέδια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου ήταν εμπνευσμένα από δύο βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος. Το κτίριο επρόκειτο να καλυφθεί με μάρμαρα από λατομεία της Αθήνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν πολύ πιο σεμνός. Το κτίριο στέγαζε μία ταβέρνα όταν οι Έλληνες μετανάστες το αγόρασαν το 1919 για να το χρησιμοποιήσουν ως εκκλησία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης