Αυστραλία: Βρέθηκε το πρώτο συμμαχικό υποβρύχιο που βυθίστηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυστραλία: Βρέθηκε το πρώτο συμμαχικό υποβρύχιο που βυθίστηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Λύθηκε ένα από τα πιο παλιά ναυτικά μυστήρια στον κόσμο

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του ΑΕ-1, του πρώτου υποβρυχίου των συμμαχικών δυνάμεων, που είχε βυθιστεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι αποτελούσε ένα από τα πιο παλιά ναυτικά μυστήρια στον κόσμο. 

Η Αυστραλία εντόπισε το υποβρύχιο ανοιχτά της ακτής της Παπούας Νέας Γουινέας, λύνοντας το μυστήριο έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα. 

Το υποβρύχιο ΑΕ-1 ήταν το πρώτο συμμαχικό σκάφος που βυθίστηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες καθώς έκανε μια περιπολία για γερμανικά πολεμικά πλοία το 1914.

Σύμφωνα με την Αυστραλή υπουργό Άμυνας, Μαρίσα Πέιν, το ναυάγιο εντοπίστηκε στην 13η προσπάθεια που κατέβαλλε το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας και ορισμένες ιδιωτικές οργανώσεις. Το υποβρύχιο είχε βυθιστεί αύτανδρο με 35μελές πλήρωμα. 

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου αυτού «ήταν μια τραγωδία για το τότε δοκιμαζόμενο έθνος μας», σημείωσε η Πέιν, προσθέτοντας ότι τελέστηκε μια μικρή επιμνημόσυνη δέηση για τους 35 νεκρούς του ναυαγίου επί του πλοίου που έκανε τις θαλάσσιες έρευνες και εντόπισε το ναυάγιο. Η υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές προσπαθούν τώρα να έρθουν σε επαφή με τους απογόνους των νεκρών.

Προστατευόμενη περιοχή το μέρος που βρέθηκε το ναυάγιο

«Ελπίζω ότι αυτό που κάναμε τις τελευταίες ημέρες θα φέρει τώρα ανακούφιση στις οικογένειες και τους απογόνους όλων αυτών των μελών του πληρώματος», δήλωσε παράλληλα ο αρχηγός του επιτελείου του πολεμικού ναυτικού αντιναύαρχος Τίμι Μπάρετ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πλήρωμα του υποβρυχίου προερχόταν από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν τον τόπο στον οποίο βρέθηκε το ναυάγιο, παρά μόνον ότι εντοπίστηκε ανοιχτά της ακτής της Παπούας Νέας Γουινέας.

Εξάλλου οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Παπούας Νέας Γουινέας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να χαρακτηρίσουν προστατευόμενη περιοχή το μέρος στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης