Brexit: Μεταβατική περίοδο μέχρι 31.12.2020 θέλει η ΕΕ

Brexit: Μεταβατική περίοδο μέχρι 31.12.2020 θέλει η ΕΕ

Οι μεταβατικές συμφωνίες θα ολοκληρωθούν εκείνη την ημερομηνία

Brexit: Μεταβατική περίοδο μέχρι 31.12.2020 θέλει η ΕΕ
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 το πολύ επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαρκέσει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκαν σήμερα.

«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρούταν εδώ και καιρός ως στόχος της ΕΕ για το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται επίσημα. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επίσημα ζητήσει η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Νέος οδικός χάρτης για τον Μπαρνιέ

Κλείσιμο

Οι τέσσερις σελίδες του νέου οδικού χάρτη για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μετάβαση, που ο Μπαρνιέ ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικά μέλος των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα δεσμεύεται από όλους τους κανόνες τους, περιλαμβανομένων και των νέων, ενώ δεν θα έχει καθόλου λόγο στη διαμόρφωσή τους. Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης στη Βρετανία μια θέση χωρίς δικαίωμα ψήφου σε κάποιες συνεδριάσεις, όπου οι αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Εκτός συνθηκών με άλλες χώρες η Βρετανία στη μεταβατική περίοδο

Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι οι συνθήκες της ΕΕ με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς δεν θα ισχύουν πλέον στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο: «Όπου είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εξετάσει εάν και πώς μπορούν να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα διατηρούν την ισχύ των συμφωνιών σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταβατική περίοδο».

Αυτό είναι σημαντικό για τη Βρετανία καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν επωφελείται πλέον αυτόματα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει η ΕΕ, για παράδειγμα, με τον Καναδά ή τη Νότια Κορέα, ενώ, όπως ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να πάλι να εφαρμόζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ – εισπράττοντας, για παράδειγμα, τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μεταξύ των στοιχείων που αποσαφηνίζονται περαιτέρω στον οδικό χάρτη για τη μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις κατευθυντήρες γραμμές των ηγετών την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνεται η επανάληψη της ήδη συμφωνηθείσας θέσης της ΕΕ που προβλέπει πως οτιδήποτε θα εφαρμοστεί στη Βρετανία για το Brexit θα ισχύει και στα άλλα βρετανικά εδάφη.

Οι Βρυξέλλες είχαν πει στο παρελθόν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε μελλοντική συμφωνία με τη Βρετανία που θα επηρεάζει το Γιβραλτάρ στις νότιες ακτές της Ισπανίας, το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος.



 

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης