Συγκλόνισε τον κόσμο η ιστορία της Ιρανής

Συγκλόνισε τον κόσμο η ιστορία της Ιρανής

Η Αστιανί είχε κριθεί ένοχη για τη διατήρηση "παράνομης σχέσης" με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της. Η ίδια εμμένει ότι ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη για μοιχεία...


Συγκλόνισε τον κόσμο η ιστορία της Ιρανής

Η 43χρονη Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί , η ιστορία της οποίας έκανε το γύρω του κόσμου,  γλίτωσε -όπως όλα δείχνουν- από την επιβολή της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού, χάρη σε μια παγκόσμια  εκστρατεία κινητοποίησης.

Η Αστιανί είχε καταδικαστεί στις 15 Μαΐου σε 99 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή είχε κριθεί ένοχη για τη διατήρηση "παράνομης σχέσης" με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Βρετανία, η Αστιανί  γλιτώνει τον λιθοβολισμό, ωστόσο δεν διευκρινίζεται  αν η 43χρονη θα πάρει χάρη ή θα εκτελεστεί δια απαγχονισμού, υπογραμμίζουν οι δύο βρετανικές εφημερίδες.

Η καταδίκη της σε θάνατο δια λιθοβολισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τη χαρακτήρισε χθες "μεσαιωνική" και σημείωσε ότι αν εκτελεστεί, ο λιθοβολισμός αυτός θα προκαλέσει "απέχθεια και φρίκη σε όλον τον κόσμο".

Ο συνήγορός της Μοχαμάντ Μοσταφαβί δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "δεν έχει ενημερωθεί για μια αναστολή της εφαρμογής της ποινής". "Η πελάτισσά μου εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή".

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή και η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν πολλά ζητήματα.

Η Αστιανί, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν από το 2006, εμμένει ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη για μοιχεία.

"Ο λιθοβολισμός ως μέσο εκτέλεσης μοιάζει με το θάνατο κατόπιν βασανιστηρίων.  Είναι μια βάρβαρη και αποτρόπαιη πράξη", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκ Τόνερ.

Διεθνής εκστρατεία

Τα παιδιά της Αστιανί διεξάγουν διεθνή εκστρατεία για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την τύχη της μητέρας τους. "Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της προχωράει καλά", δήλωσε χθες ο γιος της Σαγιάντ στον Γκάρντιαν.

"Μου έδωσαν άδεια να της μιλήσω και ευχαριστεί τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που την υποστηρίζουν", προσέθεσε.

Οι Τάιμς ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ακύρωση της καταδίκης της για εκτέλεση δια λιθοβολισμού και δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότερες από 80 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και ο Ζοζέ Ράμος Χόρτα, πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ και Νομπελίστας της Ειρήνης.

Την επιστολή αυτή υπογράφουν επίσης οι αμερικανοί ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο συμπατριώτης της, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.
 
Η μοιχεία τιμωρείται στο Ιράν με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Εκτός της Αστανί, τουλάχιστον 8 γυναίκες και τρεις άνδρες στο Ιράν κινδυνεύουν να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης