Παγκόσμια ανησυχία για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Παγκόσμια ανησυχία για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Καζάνι που βράζει ο Αραβικός κόσμος - Η Φατάχ ετοιμάζεται για διαδηλώσεις - Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου, οργισμένος ο Αμπάς - Ανησυχία σε Ευρώπη και Κίνα

Παγκόσμια αναταραχή προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Αν και για την ώρα τουλάχιστον, δεν πρόκειται να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου ανατρέπει την πολιτική των ΗΠΑ πολλών δεκαετιών. Ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό με τον Αμερικανό πρόεδρο να αγνοεί επιδεικτικά όλες τις προειδοποιήσεις ηγετών -και Ευρωπαίων- που φοβούνται ανάφλεξη της βίας.

Ο Τραμπ θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μία εξέλιξη που αποτελεί «casus bellli» για τους ηγέτες των Παλαιστινίων. Από την πλευρά της, η Φατάχ ετοιμάζεται για διαδηλώσεις. 


Διάγγελμα Τραμπ σήμερα το απόγευμα
Η απόφαση του Τραμπ που αναμένεται να γνωστοποιήσει με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 20:00 ώρα Ελλάδος από τον Λευκό Οίκο, ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που του είχε αναθέσει ο ίδιος.

Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη-σύμβολο των αιώνιων εντάσεων στη Μέση Ανατολή: Είναι μία πόλη ιερή για τους Μουσουλμάνους, για τους Εβραίους αλλά και για τους Χριστιανούς. Τώρα ο Τραμπ την «αποδίδει» με έναν τρόπο στο κράτος του Ισραήλ. 

Ο αραβικός κόσμος είναι σε αναβρασμό με τους ηγέτες να κάνουν εκκλήσεις προκειμένου να αποτραπεί η κίνηση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την Μέση Ανατολή. Πρώτα ο Τραμπ θα πρέπει να δώσει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα γιατί η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα καθώς θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία και χρηματοδότηση για το έργο αλλά και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις. 


Διχασμένη η αμερικανική κυβέρνηση για την κίνηση Τραμπ
Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη για την σχετική απόφαση. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν πίεζαν υπέρ της απόφασης ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και τη μεταφορά της πρεσβείας. 

Ωστόσο, από την αμερικανική προεδρία τονίζουν ότι «ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας» και μιλούν για τη αναγνώριση μιας πραγματικότητας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης», υποστηρίζουν ακόμη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί από το 2014, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ταχθεί υπέρ της «λύσης δύο κρατών» αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε αυτό.

Ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, όπως είχε κάνει τον Ιούνιο και όπως έπρατταν όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
 

To Iσραήλ περιμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους 
Το Ισραήλ περιμένει και αυτό με ανυπομονησία την ανακοίνωση του μεγάλου υπερατλαντικού συμμάχου και μιλά για την αποκατάσταση μιας αδικίας.

Αντιθέτως από την πλευρά των Παλαιστινίων και ευρύτερα του αραβικού κόσμου, η απόφαση είναι μία ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη.Οι Παλαιστίνιοι ζητούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον "Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967" και στη συνέχεια προσαρτήθηκε,να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο». 

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε κι αυτός την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».

Την ίδια ώρα, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου,Ταγίπ Ερντογάν,που έρχεται αύριο στη χώρα μας επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι «μία κόκκινη γραμμή για τους Μουσουλμάνους». «Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. «Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης θα παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός 5 ή 10 ημερών μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη. Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε ακόμη.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.


Αντιδράσεις και από την Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

Και η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Τραμπ. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

3

τραμπ,αμα με ακους ,εδω και τωρα αναγνωριση της ιερουσαλημ πρωτευουσας,των εβραιων,προσεχτε δεν ειμαι εβραιος,για πολλους και διαφορους λογους ειμαι με τους εβραιους,ποτε με το βρωμικο ισλαμ,.

AAA

Η Ιερουσαλημ παει σε αυτους που τους ανηκει και συντομα θα πανε και αλλες πολεις σε αυτους που τους ανηκαν

wtf!!!!!!!!!

Την δινου τελικα στους Καναανίτες και αποχωρουν οι Εβραιοι απο κει (μαζι με Αραβες,Χριστιανους και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις)?Που το διαβασες αυτο?

Πατα το

τραμπ

Η ορχιστερά και το οθωμανικό δίκαιο στο Ελλαδαυνά

Και θα σας πω κάτι. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και λέγεται ισλαμ.. Η θρησκεία του οργανωμένου σκοταδισμού Ελπίζω να μην λογοκριθεί το μήνυμα, αν σέβεστε την ελευθερία του λόγου .. Τα αντι-σιωνιστικά γκαιμπελογραφήματα είναι τα τοξικά απόβλητα ενός ιδεο(παρα)λογικού hoax που έκαναν μέρος της προπαγάνδας τους τυπίσκοι γένους καμμένου και κάθε λογής βλαμενου, ψεκασμένου, κ-συριζμένου ισλαμολάγνου. Το ισλάμ είναι συστημα εξ-υπανθρωπισμού. Μπροστά του ο καρκίνος μοιάζει παιδική ασθένεια. Ο εξισλαμισμος προ των πυλών μέσω επερχόμενης πολιτογράφησης εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων απο το Σύριζα. Αυτός ηταν εξ αρχής ο στόχος. Θα με θυμηθείτε όταν το δείτε χρήσιμοι ηλίθιοι οπορτιουνιστές συριζανέλ ψηφοφόροι.. Μετά θα είστε τα τριχίδια του ισλαδαμπαντ.Η αριστερή μποφιλο- τροτσκιστική θολοκουλτούρα είναι ο φορέας μεταφοράς των παθογόνων ισλαμοκολοβακτηριδίων. Εξού και η λατρεία για κάθε τι "οθωμανικό"

wtf!!!!!!!!!!

Οτι να ναι γραφεις.Το Ισλαμ ειναι θρησκεια με τρεις βασικες επιρροες/ριζες:την πολυθεϊκη "προισλαμικη" αραβικη θρησκεια,τον Ιουδαισμο και τον Χριστιανισμο.Καποια κειμενα τους δε ειναι σχεδον αντιγραφα των πρωτο-χριστιανικων κειμενων. Φιλοσοφικα ειναι σε μεγαλο μερος επηρεασμένη απο τη "σχολη" του Πλατωνα και του Αριστοτελη,ενω σε "νομικο" επιπεδο εχει Βυζαντινες και Ρωμαικες επιρροες Και ειναι λογικο:ολη αυτη η περιοχη -στην οποια γεννηθηκε το Ισλαμ- ηταν υπο τον "φιλοσοφικο/πολιτιστικο" (και οχι μονο) ελεγχο Ελληνων/Περσων/Ρωμαιων (και των "απογονων" τους πχ Βυζαντιο) κατα κυριο λογο,πολυ πριν υπαρξει ο Μωαμεθ. Και ο τροπος που μπλεκεις το Ισλαμ (θρησκεια) με ενα "κρατιδιο" (Οθωμανοι) που καταφερε να επεκταθει μετα την καταρευση των Σελτζουκων και την οποια πολιτικη του "ψευτο-αριστερου" Συριζα,πραγματικα με αφηνει αφωνο. Αλλα οπως ειχε πει και ο Γαλλος Joseph de Maistre : Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ

ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ, ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ .......

Απλα πράγματα

Χίλιες φορές Ισραήλ παρά μουσουλμανοπαλαιστινιοι

Δεξιός φίλος του Ισραήλ

Ελλάς-Κύπρος-Ισραήλ συμμαχία.Τέλος η άγονη συμμαχία με τους σφαγείς των Ελλήνων.Ρωσοφιλοι συνομωσιολογοι περαστικά σας.

Ο χειρότερος εβραίος

είναι καλύτερος από τον καλύτερο γκογίμ. Μη το ξεχνάς ποτέ.

Georgeop

Τι μας νοιαζει εμας ποιος θα την εχει !!! Εμεις να μην μπλεχτουμε σε τουτη την κατασταση, δεν μας αφορα το θεμα αλλα αποτι φενεται με την επισκεψη ερντο , θα μπλεξουμε τα μπουτια μας σε ξενω χωραφι ....... το ΥΠΕΞ επρεπε να παρει τα μετρα του αλλα τριχες οπως παντα

Αμερικαναράς

Φάτε μολύβι και φωτιά, μουσλίμια. Καροτσάκι με τανκ, μπουλτόζες και ελικόπτερα θα σας πηγαίνουν οι Ισραηλινοί.

χαχαχα

και έλεγα μέχρι τώρα ότι μόνο ο Μπους ήταν βλάκας.

Χ

Δώσε πόνο Τραμπ!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramp-dasmoi

Τα έγγραφα από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, έπειτα από παρόμοια έγγραφα που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, ενημερώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για το κόστος του σχεδίου τους για επιβολή δασμών, με βάση τις εξαγωγές κατά το 2017

Erdo

"Ελπίζω οι χώρες μέλη του OIC να εφαρμόσουν την απόφαση για μποϊκοτάζ σύμφωνα με την πρόταση. Ως εκ τούτου κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να εισάγεται πλέον από εκεί. Φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο", ανέφερε η Hurriyet

1