Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία με μαζικές «εκκαθαρίσεις» μελών της βασιλικής οικογένειας

Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία με μαζικές «εκκαθαρίσεις» μελών της βασιλικής οικογένειας

Η καρατόμηση του διοικητή της εθνοφρουράς και του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αλλαγή σκυτάλης

Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία με μαζικές «εκκαθαρίσεις» μελών της βασιλικής οικογένειας
Ένα είδος Game of Thrones εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Σαουδική Αραβία.

Πίσω από το «κύμα» δεκάδων συλλήψεων μελών της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και η πρόθεσή του να πάρει τον έλεγχο της χώρας στα χέρια του, αλλά και να ηγηθεί μίας πρωτοφανούς για το Βασίλειο των Σαούντ αναδιανομής πλούτου και δύναμης. 

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 30 συλλήψεις, ενώ η καρατόμηση του διοικητή της εθνοφρουράς και του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αλλαγή σκυτάλης. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Ο υπουργός Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος. Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες στο πλαίσιο των ερευνών. Η λίστα των λογαριασμών που τίθενται σε διαθεσιμότητα ολοένα και διευρύνεται, καθώς προστίθεται ένας σχεδόν κάθε μία ώρα, όπως ανέφερε τραπεζίτης.

Το πράσινο φως για τις κινήσεις αυτές έδωσε μία επιτροπή διαφάνειας που συγκροτήθηκε και έδρασε υπό άκρα μυστικότητα. Επικεφαλής της οποίας φυσικά είναι ο πρίγκιπας και διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές και διαφορετικές υποθέσεις, με κατηγορίες όπως αυτή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της δωροδοκίας, του εκβιασμού και της κατάχρησης δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές δεν είναι πρόσφατες. Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα. «Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ. «Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις».

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πρόεδρος τριών εταιρειών μεγαθήριων, αλλά και σημαντικός επενδυτής σε εταιρείες όπως είναι η Citigroup, η Apple και η 21 Century Fox.

Οι συλληφθέντες κρατούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με το CNN, ιστοσελίδες για κρατήσεις εμφανίζουν το ξενοδοχείο των 492 δωματίων σε απόλυτη πληρότητα έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μέλος της ομάδας μάρκετινγκ του Ritz-Carlton δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να δέχονται ξανά κρατήσεις από την 1η Δεκεμβρίου. Κάποιοι αναφέρουν ότι πελάτες του ξενοδοχείου εκδιώχθηκαν άρον άρον, λίγο πριν την έλευση των υπόπτων. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο διαδίκτυο του ξενοδοχείου φαίνεται να μην λειτουργεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Τα απόνερα της εκκαθάρισης αυτής έχουν γίνει ήδη αισθητά. Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, πράγμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση. Η μαζική αυτή εκκαθάριση δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής της διακυβέρνησης του πρίγκιπα και διαδόχου Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο οποιος§ προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τις εξουσίες του, αλλά και να προωθήσει πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν κάποιες εβδομάδες επέτρεψε στις γυναίκες την οδήγηση, ενώ προωθεί την αποκρατικοποίηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, της Aramco.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης