Η ώρα της κρίσης για την Καταλονία - Σήμερα ανακοινώνει τις αποφάσεις του ο Πουτζεμόν

Η ώρα της κρίσης για την Καταλονία - Σήμερα ανακοινώνει τις αποφάσεις του ο Πουτζεμόν

Τα τρία σενάρια που κυκλοφορούν στον ξένο Τύπο 

Η ώρα της κρίσης για την  Καταλονία - Σήμερα ανακοινώνει τις αποφάσεις του ο Πουτζεμόν
Από τα χείλη του Κάρλες Πουτζεμόν κρέμεται σήμερα όλη η Ευρώπη, κυρίως όμως ο Μαριάνο Ραχόι. 

Τις τελευταίες ώρες, τα φώτα είναι στραμμένα στον ηγέτη της Καταλονίας, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα του κοινοβουλίου αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ομιλία, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάντο προειδοποιεί ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με τον ηγέτη που είχε η επαρχία το 1934.

Κλείσιμο
«Ο Λιούς Κομπάνις είχε προβεί στην ανακήρυξη Καταιανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας την 6η Οκτωβρίου του 1934. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών»
, δήλωσε ο Κασάντο με νόημα. 

 
Στο μεταξύ, για το περιεχόμενο της σημερινής ομιλίας του ηγέτη της Καταλανίας, τρία είναι τα πιθανά σενάρια, όπως τα παραθέτει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Bild.


1ο Σενάριο 

 
Πολιτικοί αναλυτές και ισπανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Πουτζεμόν να ανακηρύξει σήμερα την ανεξαρτησία της Καταλονίας παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει απειλήσει ακόμα και με αναστολή της αυτονομίας της επαρχίας.  

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση;

Το σίγουρο είναι ότι, ο Πουτζεμόν θα παρουσιάσει το όραμά του για την Καταλονία το οποίο θα αφορά άμεσα και στο πολιτικό του μέλλον. Για παράδειγμα, αν δεν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας τότε θα είναι σαν έχει κάνει μία τρύπα στο...νερό με την καρέκλα του να τρίζει.

 
Από την πλευρά της,η Μαδρίτη θα μπορούσε να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος  και να αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας.  

2ο Σενάριο 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόν να ανακηρύξει την συμβολική ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων με την κεντρική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε δηλαδή σήμερα να καλέσει σε διάλογο την κυβέρνηση της Μαδρίτης. 

Όμως, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει μέχρι στιγμής απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση με τους αυτονομιστές.

3ο Σενάριο 

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο Πουτζεμόν να βάλει στον «πάγο» την ιδέα της ανεξαρτησίας και να την θέσει ως στόχο για το μέλλον.

 
Για τον Γερμανό ιστορικό, Βάλτερ Μπέρνεκερ αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. 
 
Με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε σήμερα να πει τα εξής στους Καταλανούς: 

 
«Η ανεξαρτησία είναι ο στόχος μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε». Αυτό σημαίνει ότι οι Καταλανοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Μαδρίτη, έτσι ώστε η ανεξαρτησία όχι μόνο να ανακηρυχθεί μονομερώς αλλά να αναγνωριστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μία τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο το αξίωμα του και θα τον καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτο στα μάτια των Καταλανούς, οι οποίοι θα στρέφονταν - πιθανότατα - σ΄ένα πρόσωπο για να τους διασφαλίσει την απόσχισή τους από την Μαδρίτη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης