Μαζικές διαδηλώσεις ανεξαρτησίας από Κούρδους του Ιράκ - «Όχι σε νέο Ισραήλ» λέει η κυβέρνηση

Μαζικές διαδηλώσεις ανεξαρτησίας από Κούρδους του Ιράκ - «Όχι σε νέο Ισραήλ» λέει η κυβέρνηση

Μεγάλες συγκεντρώσεις εν όψει του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου - Έκκληση από ΗΠΑ και Ιράκ να μην προχωρήσει το δημοψήφισμα - Ανοιχτή υποστήριξη από Νετανιάχου - Για ζήτημα «πέρα από τα σύνορα του Ιράκ» μιλά η Ρωσία

Μαζικές διαδηλώσεις ανεξαρτησίας από Κούρδους του Ιράκ - «Όχι σε νέο Ισραήλ» λέει η κυβέρνηση
Τα πλήθη γέμισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, πραγματοποιώντας συγκέντρωση, εν όψει μιας ψηφοφορίας για ανεξαρτησία, που θα γίνει αυτό το μήνα. Ενώ μερικοί κυμάτιζαν τη σημαία του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων, η Βαγδάτη αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «δεύτερου Ισραήλ».

Το Σάββατο, η πόλη του Ερμπίλ είδε χιλιάδες διαδηλωτές να δίνουν το «παρών» σε συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας, πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στις 25 Σεπτεμβρίου. Πολύχρωμες κουρδικές σημαίες ανέμιζαν πάνω από το πλήθος, καθώς οι συμμετέχοντες χόρευαν και φώναζαν σε μια συναυλία στο πάρκο Shanidar, με φωτιές να χρωματίζουν τον ουρανό.

Κλείσιμο
Εκτός από τα κουρδικά χρώματα του κόκκινου, του λευκού, του κίτρινου και του πράσινου, οι ισραηλινές σημαίες φαίνονταν ανάμεσα στο πλήθος.



Την Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου ενέκρινε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τις «νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να επιτύχει το δικό του κράτος».

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Νετανιάχου δεν «ίδρωσαν το αυτί» της Βαγδάτης, η οποία αντιτίθεται στην κουρδική απόφαση να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος.

"Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ", δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος Nouri al-Maliki, όπως ανέφερε το AFP.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν πρέπει να "ανακαλέσει το δημοψήφισμα που είναι αντίθετο προς το σύνταγμα και δεν εξυπηρετεί τα γενικά συμφέροντα του ιρακινού λαού, ούτε καν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των Κούρδων", δήλωσε ο Αλ Μαλίκι.



Νωρίτερα, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι προειδοποίησε επίσης για μια «επικίνδυνη» απόφαση για την απόσχιση, που την αποκαλεί «παιχνίδι με τη φωτιά».

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι η Βαγδάτη «θα επέμβει στρατιωτικά» εάν ο ιρακινός πληθυσμός «απειληθεί από τη χρήση βίας εκτός του νόμου».



Η Ουάσιγκτον παρότρυνε επίσης τις αρχές της κουρδικής περιοχής να «ανακαλέσουν το δημοψήφισμα και να αρχίσουν σοβαρό και συνεχή διάλογο με τη Βαγδάτη».

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ταύτισε τις ελπίδες της με τη θέληση των Κούρδων για ειρηνική μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη γεωπολιτικές, δημογραφικές και οικονομικές πτυχές, δεδομένου ότι "το κουρδικό ζήτημα εκτείνεται πέρα από τα ιρακινά σύνορα και εκτείνεται σε γειτονικές χώρες". Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι "οι νόμιμες προσδοκίες των Κούρδων, όπως και άλλων ανθρώπων, πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης