Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Σικ κέρδισε την εμπιστοσύνη του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ, μετά την κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρου το 2012

Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν
Βόρεια Κορέα... Μία απειλή για τον κόσμο, η οποία έχει αρχίσει και «ταρακουνά» τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, καθώς αγνοεί επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις που της απευθύνουν και τις κυρώσεις που της επιβάλουν, καθώς ενισχύει και υλοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της. Η πρόσφατη πετυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου -η οποία ακόμα δεν έχει αποδειχθεί- σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, καθώς, όπως φαίνεται, η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της. Την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής μεγάλης εμβέλειας. Ποιος, όμως, είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν;

Το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Κιμ Γιονγκ Σικ. Πρόκειται για έναν μέσης ηλικίας επιστήμονα πυραύλων, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, εμπνεύστηκε, διευθύνει και κατευθύνει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Κλείσιμο


Πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη του Κιμ Γιονγκ Ουν; Ο Κιμ Γιονγκ Σικ κατάφερε να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο διάστημα το 2012, αλλάζοντας τον σχεδιασμό της πολεμικής βιομηχανίας της Βόρειας Κορέας. Δύο χρόνια νωρίτερα, η εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα είχε αποτύχει μέσα σε... 10 δευτερόλεπτα. Το επόμενο βήμα ήταν η μετατροπή των βομβών, σε πυραυλικά συστήματα μακράς εμβέλειας. 

Πρόσφατα, ο Κιμ Γιονγκ Μουν, για να τον ανταμείψει, του πρόσφερε την ανώτατη τιμή το «Τάγμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ», καθώς αναγνωρίστηκε ως ο δημιουργός του συστήματος που απειλεί τους γείτονες της Νότιας Κορέας και τους Αμερικανούς συμμάχους τους. Ο Κιμ Γιονγκ Σικ είναι 50 ετών και γεννήθηκε στη λεγόμενη ελίτ της Βόρειας Κορέας. 

Το επόμενο χτύπημα της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας.

Πιονγκγιάνγκ: Ετοιμάζουμε νέα «δώρα» για τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει για περισσότερα «δώρα» προς τις ΗΠΑ. Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ημέρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

«Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Χαν. «Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Βαλλιστικός πύραυλος μεταφέρθηκε στη δυτική ακτή

Όπως όλα δείχνουν, η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημά της. Την ώρα που ο πρεσβευτής της χώρας απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με τις δηλώσεις του, μια νέα ανησυχητική είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς ένας βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος πιθανόν να είναι διηπειρωτικός, εντοπίστηκε να μεταφέρεται τη νύχτα προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, όπως ανέφερε η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της νοτιοκορεάτικης εφημερίδας, η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια ώρα, με την υπομονή της Ουάσινγκτον να εξαντλείται, όπως χαρακτηριστικά είπε αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση στη κορεάτικη χερσόνησο είναι "επείγουσα". «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπε η Νίκι Χέιλι, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία «δεν λειτούργησε» ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Σε αυτό, μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο». 

Πράγματι, η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι έχει βαλθεί να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα την νεοαποκτηθείσα δύναμή της. Ενδέχεται, μάλιστα, να εκτοξεύσει και νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στο Βόρειο Ειρηνικό μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της, σύμφωνα τουλάχιστον με αξιωματούχoυς της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, θεωρώντας βέβαιο ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση». Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν. Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου να αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας. Αυτή την φορά, άλλωστε, η δοκιμή του πυραύλου απείλησε ευθεία την Ιαπωνία καθώς ο πύραυλος πέρασε λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα εδάφη της. Με αυτό τον τρόπο η Βόρεια Κορέα κινδύνευσε να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από την διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Κίνα είχε επίσημες συζητήσεις με την πρεσβεία της Βορείου Κορέας στο Πεκίνο, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τον Geng Shuang, η Βόρεια Κορέα γνωρίζει την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές δοκιμές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θεωρεί τις συζητήσεις ως μέσο για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν βήματα για να μειωθεί η ένταση. Εκτιμά ότι η χρήση «δύναμης» δεν είναι επιλογή για την επίλυση της κρίσης. 

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς αναλύτές, η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που εμφανίστηκε ως πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να εκληφθεί και ως ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στην Κίνα προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ. Εξάλλου, η έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ- μακράν η πιο ισχυρή- συνέπεσε με την έναρξη στην Κίνα της ετήσιας συνόδου κορυφής των «Brics», των πέντε μεγάλων αναδυόμενων δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Όπως και να έχει, η ένταση κλιμακώνεται δραματικά. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή, ενώ η Νότια Κορέα έκανε ήδη άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με πυραύλους αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικούς πυραύλους. Νότια Κορέα και ΗΠΑ συζητούν μέχρι και την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών στην περιοχή. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης