Προκαλεί ξανά ο Κιμ: Η Βόρεια Κορέα μετέφερε πύραυλο προς τις ακτές

Προκαλεί ξανά ο Κιμ: Η Βόρεια Κορέα μετέφερε πύραυλο προς τις ακτές

Σύμφωνα με δημοσίευμα νοτιοκορεάτικης εφημερίδας, ένας βαλλιστικός πύραυλος, πιθανόν διηπειρωτικός, εντοπίστηκε να μεταφέρεται τη νύχτα προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας - «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπαν οι Αμερικανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ένας βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός, εντοπίστηκε να μεταφέρεται τη νύχτα προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας
, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της νοτιοκορεάτικης εφημερίδας, η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια ώρα, με την υπομονή της Ουάσινγκτον να εξαντλείται, όπως χαρακτηριστικά είπε αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση στη κορεάτικη χερσόνησο είναι "επείγουσα". «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπε η Νίκι Χέιλι, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία «δεν λειτούργησε» ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Σε αυτό, μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο». 

Πράγματι, η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι έχει βαλθεί να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα την νεοαποκτηθείσα δύναμή της. Ενδέχεται, μάλιστα, να εκτοξεύσει και νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στο Βόρειο Ειρηνικό μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της, σύμφωνα τουλάχιστον με αξιωματούχoυς της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, θεωρώντας βέβαιο ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση». Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν. Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου να αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας. Αυτή την φορά, άλλωστε, η δοκιμή του πυραύλου απείλησε ευθεία την Ιαπωνία καθώς ο πύραυλος πέρασε λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα εδάφη της. Με αυτό τον τρόπο η Βόρεια Κορέα κινδύνευσε να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από την διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Κίνα είχε επίσημες συζητήσεις με την πρεσβεία της Βορείου Κορέας στο Πεκίνο, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τον Geng Shuang, η Βόρεια Κορέα γνωρίζει την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές δοκιμές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θεωρεί τις συζητήσεις ως μέσο για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν βήματα για να μειωθεί η ένταση. Εκτιμά ότι η χρήση «δύναμης» δεν είναι επιλογή για την επίλυση της κρίσης. 

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς αναλύτές, η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που εμφανίστηκε ως πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να εκληφθεί και ως ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στην Κίνα προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ. Εξάλλου, η έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ- μακράν η πιο ισχυρή- συνέπεσε με την έναρξη στην Κίνα της ετήσιας συνόδου κορυφής των «Brics», των πέντε μεγάλων αναδυόμενων δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Όπως και να έχει, η ένταση κλιμακώνεται δραματικά. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή, ενώ η Νότια Κορέα έκανε ήδη άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με πυραύλους αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικούς πυραύλους. Νότια Κορέα και ΗΠΑ συζητούν μέχρι και την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών στην περιοχή. 

Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι η Ουάσινγκτον και χρησιμοποιεί το οξυμένο κλίμα προκειμένου να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της σε μία περιοχή, αλλά και έχει εγκλωβιστεί σε αυτό. Η αντίφαση των δηλώσεων και η δημόσια διχογνωμία μεταξύ Πενταγώνου - υπουργείου Εξωτερικών και Λευκού Οίκου, άλλωστε, το αποτυπώνει αυτό ξεκάθαρα. Εξάλλου, οι στρατιωτικές επιλογές συνεπάγονται κόστος και ρίσκο με αβέβαιο το αποτέλεσμα.

Σ’ αυτό το γαιτανάκι δηλώσεων και παρεμβάσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ευρώπη, η απάντηση της οποίας μετά την εκτόξευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα. 

Με την σειρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την οργή της, χαρακτηρίζοντάς την μια «απερίσκεπτη πρόκληση». Από την άλλη, έντονη ήταν και η αντίδραση της Ρωσίας που κάλεσε την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ενδεικτικό της αναταραχής που επικρατεί πάντως είναι ότι και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικές απώλειες εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Κιμ Νίκος

Ο Κιμ είναι παλικάρι. Και όλοι οι άλλοι είναι κότες λυράτες και φραγκοφονιάδες

ΑΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΛΗΜΑ;

τι εχουμε ολα ειναι ενταξει; πηρες το μεροκαματο και σημερα; παρε και ενα μεγαλο λουκανικο! φρακφουρτης να φας να χωρτασης την καψασου?

sotos92

ρε πάρε Καλά ο κιν απειλή της ΗΠΑ και τραμπ θα κάτσει να το κοιτάει μάλλον είστε από αυτούς που αν σας ρωτούσαν σε ποια χώρα από της δύο θέλετε να ζήσετε θα προτιμούσατε β Κορέα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο τρελός για δέσιμο... φαίνεται να έχει προηγμένα πυρηνικά και άλλης ''άγνωστης'' τεχνολογίας όπλα που μπορεί να μην τα έχουν ούτε καν και οι Αμερικανοί ακόμη... Μαγκιά του..., του τρελού..., γιατί νομίζω ότι βαρέθηκε όλος ο κόσμος τη δράση της Αμερικανικής Χωροφυλακής σε τούτη τη Γη... Μήπως προκάλεσε ο τρελός για δέσιμο... ακόμη και τον πρόσφατο ΤΥΦΩΝΑ ΧΑΡΒΕΥ????? Λέω μήπως?? ή μου έχει κάνει πλύση εγκεφάλου ο Δημοσθένης ο Λιακό????? Μήπως μπορεί να μου απαντήσει κάποιος στην ερώτηση αφού οι Αμερικανοί πήγαν στο Φεγγάρι το 1969 (αν πήγαν βέβαια... επί ΨΕΥΤΗ Νίξον... Γουωτεργκειτ... κ. λπ...) δεν μπόρεσαν να ξαναπάνε ούτε μία φορά ακόμη μέχρι σήμερα στα 2017, περίπου σαράντα χρόνια μετά? Μήπως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν πατήσει σχετικά πρόσφατα και εννοείται απόλυτα μυστικά στη Σελήνη και γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ εκεί????? Αυτά τα λίγα... Μακάρι να μην τσιμπήσει και ο άλλος τρελός... (τον Τραμπ εννοώ βέβαια...) γιατί το ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ... Πάντως μέχρι στιγμής οι Χωροφύλακες έχουν χάσει πανηγυρικά τον Πόλεμο στη Συρία, τη Λιβυη, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και μάλλον το Αφγανιστάν... Φαίνεται να μην τους βγαίνουν τα χαρτιά πουθενά... για το ΙΡΑΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ... και μάλλον μόνο το Μαδούρο μπορούν να ρίξουν, αφού τον Τσάβες δεν μπόρεσαν...

@

Το πιστεύω ότι ΔΕΝ γουστάρεις τη συνωμοσίολογία . Φως φανάρι !..........

JOHN

Κάπου έχεις μπερδευτεί. Αποστολές στο φεγγάρι γίνανε και άλλες. Το πρόγραμμα Απόλλων κράτησε χρόνια. ΔΕεν ήταν μόνο το Apollo 11 το 1969... Γκούγκλαρε. Για τα άλλα που αναφέρεις δε θα σχολιάσω κάτι. Δεν αποδέχεσαι γεγονότα με αποδείξεις αλλά πιστεύεις εύκολα την κάθε ιστορία χωρίς να έχεις εσύ ο ίδιος αποδείξεις. Η Γη είναι επίπεδη φαντάζομαι ε;

ΤΡΕΛΑΜΩΝ

ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ . ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ.

Erotisi

Poios the apofelithei/epofeleite apo thn parousa katastash? ... O Kim einai ena pioni!!

Αμοιβαδα

Κανα τουιτ παιζει? τι λεει?

ΚΑΨΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΟΒΟΥΒΑΛΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΖΑΛΙΣΕΙ ............................

nik

Μαγκιά του μεγάλη να έχει πυρηνικά. Δεν βλέπω κάποιον να εναντιώνεται στα πυρηνικά της Γαλλίας, Ισραήλ, Ινδίας κτλ, οπότε γιατί τόσο ντόρος για την Β.Κορέα? Επίσης αν δεχτεί επίθεση ένα νόμιμο κράτος όπως αυτό, δικαίωμα της να κάνει χρήση οποίου όπλου έχει στην κατοχή της. Οπότε Κιμ μην μασάς ....

νηρέας

Κρίμα μια χώρα μικρότερη από την δικιά μας έχει πυρηνικά ,ενώ εμείς μόνο για ολυμπιακά μετάλλια ενδιαφερόμαστε .

Ναι

Συμφωνώ απόλυτα. Και αυτό έπρεπε να το λένε και οι λοιπές μεγάλες δυνάμεις.

oustre

Ρίχτε του ένα αληθινό πυρηνικό να εξαυλωθεί, να τελειώνουμς. Άντε γιατί μας τα έπρηξε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης