Τόκιο: Ενδεχόμενη εκκένωση 60.000 Ιαπώνων από τη Νότια Κορέα

Τόκιο: Ενδεχόμενη εκκένωση 60.000 Ιαπώνων από τη Νότια Κορέα

Αν η κρίση με τη Βόρεια Κορέα κλιμακωθεί ακόμη πιο επικίνδυνα, η Ιαπωνία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Νότια Κορέα 

Τόκιο: Ενδεχόμενη εκκένωση 60.000 Ιαπώνων από τη Νότια Κορέα
Στο "κόκκινο" είναι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία ισχυρίζεται ότι προέβη το καθεστώς της Πιόνγιανγκ με την Ιαπωνία να σχεδιάζει μαζική εκκένωση των περίπου 60 χιλιάδων υπηκόων της που διαμένουν στη Νότιο Κορέα ή την επισκέπτονται ως τουρίστες. 
 
"Υπάρχει η πιθανότητα νέων προκλήσεων", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με αξιωματούχους του κυβερνητικού συνασπισμού. "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας", πρόσθεσε.
   
Σε απάντηση στην έκτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, Ιαπωνία και ΗΠΑ επιδιώκουν να επιταχύνουν τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της Πιόνγιανγκ μέσω της επιβολής ενός πετρελαικού εμπάργκο. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις δήλωσε πως, οποιαδήποτε απειλή για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της θα έχει μία "μαζική στρατιωτική απάντηση".

Κλείσιμο
Σχέδιο τεσσάρων σταδίων

Υπάρχουν συνολικά περίπου 38.000 χιλιάδες Ιάπωνες μόνιμοι κάτοικοι στη Νότια Κορέα, καθώς και άλλοι 19 χιλιάδες που την επισκέπτονται ως τουρίστες.
 "Εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να επιτεθούν στην Πιόνγιανγκ, η ιαπωνική κυβέρνηση θα ξεκινούσε την άμεση εκκένωση του πληθυσμού της", ανέφερε ιαπωνική πηγή.
  
Το Τόκιο σχεδιάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης τεσσάρων σταδίων που σχετίζεται με τη σοβαρότητα της κατάστασης: να αποθαρρύνει όλους όσοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν ως τουρίστες τη Νότιο Κορέα, να παγώσει όλα τα ταξίδια προς τη Ν. Κορέα, να ζητήσει από τους Ιάπωνες υπηκόους να εγκαταλείψουν το νοτιοκορεατικό έδαφος και να τους παροτρύνει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
   
Η Σεούλ συμφώνησε επίσης να παραχωρήσει στους Ιάπωνες υπηκόους πρόσβαση σε ασφαλείς ζώνες, όπως ορισμένοι σταθμοί μετρό, εκκλησίες και εμπορικά κέντρα, όπως υποστηρίζει ανώνυμη ιαπωνική πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης