Κένυα: Στις 17 Οκτωβρίου η διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών

Κένυα: Στις 17 Οκτωβρίου η διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η εκλογική επιτροπή δεν εφάρμοσε τις κατάλληλες διαδικασίες και διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών

Η κενυατική εκλογική επιτροπή όρισε σήμερα την 17η Οκτωβρίου ως ημέρα διεξαγωγής των νέων εκλογών που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού κήρυξε άκυρη την εκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα στις εκλογές της 8ης Αυγούστου, εξαιτίας παρατυπιών εκ μέρους του εκλογικού συμβουλίου.

Στα ψηφοδέλτια των νέων εκλογών θα περιληφθούν ο Κενυάτα, που διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, σύμφωνα με την επιτροπή.

Ένας εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου ενόψει των εκλογών, απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κενυάτα επενεξελέγη στις εκλογές του Αυγούστου με ποσοστό 54,27% των ψήφων έναντι 44,74% του Οντίνγκα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η εκλογική επιτροπή δεν εφάρμοσε τις κατάλληλες διαδικασίες και διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Δεν προέβλεψε εντούτοις καμία αλλαγή των μελών του συμβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά στην Αφρική που ένα Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογής, σύμφωνα με την κενυατική αντιπολίτευση. Πολλοί θεώρησαν την απόφαση ως ένα βήμα προόδου για τη δημοκρατία στην χώρα, και ως ένα παράδειγμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο Οντίνγκα, που έχασε τις δύο προηγούμενες εκλογές, καλωσόρισε την απόφαση και ζήτησε την παραίτηση των ανώτερων αξιωματούχων του εκλογικού συμβουλίου.

Εκπρόσωποι του Κενυάτα και του εκλογικού συμβουλίου απέρριψαν οποιαδήποτε αλλαγή στα μέλη του συμβουλίου.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στο ποιος θα διεξάγει τις επαναληπτικές εκλογές. Δεν μπορείς να αποδέχεσαι κατά το ήμισυ την ετυμηγορία του Δικαστηρίου», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Μανόα Εσιπίσου.

Ένας εκπρόσωπος του εκλογικού συμβουλίου, ο Άντριου Λίμο, δήλωσε πως η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν πρόκειται να δημοσιεύσει την πλήρη ετυμηγορία του έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexit000

Κρίσιμη εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο – Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε 3 επιστολές στην ΕΕ -Στη μία ζητά αναβολή, στην άλλη δεν τη θέλει - Η Ε.Ε. δεν θα απαντήσει στο αίτημα πριν τη συζήτηση της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα

16
w19-125133turkeypyrovoliko-1280x720

«Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (...) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

boris34

Με τη μια, που είναι ανυπόγραφη, ζητά αναβολή στο Brexit και με την άλλη λέει πως δεν επιθυμεί αναβολή - Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί το «εγχειρίδιο Τραμπ» στην πολιτική του - Θα εξετάσουμε το αίτημα απαντά ο Τουσκ

7