Ιταλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης νότια της Σικελίας

Ιταλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης νότια της Σικελίας

Λόγω της απειλητικής συμπεριφοράς της λιβυκής ακτοφυλακής - Τα πλοία των ΜΚΟ διέσωσαν στα ανοιχτά της Ιταλίας, πάνω από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία 4 χρόνια 

Ιταλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης νότια της Σικελίας
Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκανε γνωστό ότι διακόπτει την δραστηριότητά της στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Αιτία της απόφασης αυτής, η δημιουργία ζώνης διάσωσης και έρευνας από μέρους της Λιβύης και απειλές που η οργάνωση δηλώνει ότι δέχθηκε από την λιβυκή ακτοφυλακή.

Η δραστηριότητα του πλοίου Prudence, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κατά συνέπεια, διακόπτεται. Οι γιατροί και εθελοντές της θα συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους στο πλοίο Aquarius, της ΜΚΟ SOS MEDITERANEE.
"Πρόκειται να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι στη θάλασσα και να παγιδευτουν πολλοί άλλοι στη Λιβύη", δήλωσε ο Λόρις ντε Φιλίππι, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Σχεδόν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία τα τελευταία 4 χρόνια, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Λιβύη. Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τον θάνατο επιχειρώντας τον διάπλου.
Κλείσιμο

Τα πλοία των ΜΚΟ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης, έχοντας περισυλλέξει το 1/3 και πλέον όλων των προσφύγων που έφθασαν στις ιταλικές ακτές μέχρι στιγμής φέτος έναντι λιγότερου από 1% το 2014.

Εντούτοις, η Ιταλία διατυπώνει φόβους ότι οι οργανώσεις αυτές διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν τον διάπλου. Πρότεινε ένα νέο δεοντολογικό κώδικα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν ορισμένες ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι MSF έχουν ένα πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο, το Vox Prudence, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ρώμη συνεργάζεται στενότερα με την ακτοφυλακή της Λιβύης, που σύμφωνα με το Ντε Φιλίππι απειλεί τις ΜΚΟ και εμποδίζει το έργο τους.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η ακτοφυλακή της Λιβύης ζήτησε από τις ΜΚΟ να απομακρυνθούν από μια περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων περιμετρικά των ακτών της χώρας, όπου τους επιτρεπόταν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

«Πέρυσι η ακτοφυλακή πυροβόλησε 13 φορές εναντίον του πλοίου μας και αυτό συνέβη σε μια κατάσταση πολύ πιο ήρεμη σε σύγκριση με τη σημερινή» τόνισε ο Ντε Φιλίππι.

Ο υπεύθυνος γνωστοποίησε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με μια άλλη ανθρωπιστική οργάνωση, τη SOS Mediterranee.

O Ντε Φιλίππι καταγγέλλει επιπλέον ότι ο κώδικας δεοντολογίας για τις ΜΚΟ της ιταλικής κυβέρνησης και η στήριξή της στην ακτοφυλακή της Λιβύης δείχνει ότι εμπλέκει τον ανθρωπιστικό στόχο της διάσωσης ζωών με «την πολιτική και στρατιωτική πρόθεση» της μείωσης των αφίξεων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν προς το παρόν διάθεσιμος να σχολιάσει, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης