Συγκλονίζει η μητέρα ενός από τους «μακελάρηδες» του Λονδίνου: Ντρέπομαι να θρηνήσω τον χαμό του

Συγκλονίζει η μητέρα ενός από τους «μακελάρηδες» του Λονδίνου: Ντρέπομαι να θρηνήσω τον χαμό του

Όπως τονίζει η μητέρα του 22χρονου τζιχαντιστή, υποστηρίζει απόλυτα την απόφαση των ιμάμηδων του Ηνωμένου Βασιλείου να μη θάψουν τον γιο της

Συγκλονίζει η μητέρα ενός από τους «μακελάρηδες» του Λονδίνου: Ντρέπομαι να θρηνήσω τον χαμό του
«Είναι αδύνατον για μένα να πω οτιδήποτε που να βγάζει νόημα», λέει στους δημοσιογράφους εμφανώς συγκλονισμένη η Βαλέρια Κολίνα Καντίτζα, μητέρα του 22χρονου τζιχαντιστή που, μαζί με τους δύο συντρόφους του, αιματοκύλησε το Λονδίνο το περασμένο Σάββατο.

Ο Γιούσεφ Ζάγμπα, ο τρίτος από τους τζιχαντιστές μακελάρηδες που ταυτοποιήθηκε μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, γεννήθηκε στο Μαρόκο τον Ιανουάριο του 1995. Τελειώνοντας το σχολείο, ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά, όταν οι γονείς του χώρισαν, εκείνος σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα του στην Ιταλία.

Η κυρία Κολίνα μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους για τα συναισθήματα που βιώνει μετά τον χαμό του γιου της, αποκαλύπτοντας την πορεία του προς την ριζοσπαστικοποίηση όπως τη βίωσε η ίδια. Όπως αποκαλύπτει, ο γιος της της μιλούσε συχνά για το όνειρό του να μεταναστεύσει στη Συρία, όπου όπως έλεγε «Το Ισλάμ είναι αγνό και αληθινό». Η ίδια είχε προσπαθήσει άπειρες φορές να τον συνετίσει, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Κλείσιμο

«Από το 2016 υπήρχαν προβλήματα με τον γιο μου. Τότε τον είχαν σταματήσει στο αεροδρόμιο της Μπολόνια (ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να μεταβεί έπειτα στη Συρία). Μου έλεγε συνεχώς "Έλα μαμά, πάμε να ζήσουμε στη Συρία. Εκεί έχουν το αγνό και αληθινό Ισλάμ". Εγώ του απαντούσα, "Είσαι τρελός; Δεν πάω στη Συρία ούτε μαζί σου ούτε με κανέναν. Είμαι μια χαρά στην πατρίδα μου"», εξηγεί στους ρεπόρτερ του BBC η μητέρα του μακελάρη. Όπως η ίδια λέει, από το 2016 και έπειτα, όταν οι αρχές του αεροδρομίου βρήκαν υλικό τζιχαντιστικής προπαγάνδας στο κινητό του γιου της, ο νεαρός άνδρας τέθηκε υπό παρακολούθηση από την Ιταλική αστυνομία, μια κίνηση που υποστήριζε και η ίδια. 

Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλικές αρχές είχαν μοιραστεί τις υποψίες τους για την ριζοσπαστικοποίηση του Ζάγμπα με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο νεαρός κατάφερε να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να σχεδιάσει την αιματηρή επίθεση.

«Μετά το περιστατικό στη Μπολόνια του είπα "Τώρα πρέπει να είσαι άψογος. Δεν μπορείς να κοιτάζεις πια παράξενα πράγματα στο Ίντερνετ ούτε να γνωρίζεις παράξενους ανθρώπους. Μετά όμως τον άφησαν να ταξιδέψει στο Λονδίνο», αναφέρει η κυρία Κολίνα, συμπληρώνοντας ότι στις φωτογραφίες που της έστελνε ο γιος της από τη βρετανική πρωτεύουσα ήταν πάντα βλοσυρός.

«Του έκανα πλάκα λέγοντας "δεν μπορείς να μου στείλεις και καμία φωτογραφία που να χαμογελάς; Τελευταία φορά μιλήσαμε δύο μέρες πριν από την επίθεση. Ήταν ένα πολύ γλυκό τηλεφώνημα. Μιλήσαμε κανονικά, όπως κάνουμε πάντα».

Μετά την επίθεση, η γυναίκα προσπαθούσε επί τρία 24ωρα να επικοινωνήσει με τον γιο της, χωρίς επιτυχία. Εχθές, η αστυνομία ήρθε στο σπίτι της για να την ενημερώσει ότι ο γιος της ήταν ένας από τους τρεις νεκρούς τζιχαντιστές. Αυτό που κυριαρχεί στην σκέψη της από εκείνη τη στιγμή, είναι η δυστυχία των οικογενειών των θυμάτων. «Κατανοώ πώς νιώθουν λόγω της δικής μου προσωπικής τραγωδίας. Όμως δεν έχω το κουράγιο να συγκρίνω τον πόνο μου με τον δικό τους. Είναι σαν να ντρέπομαι να πω "είμαι κι εγώ μητέρα, κι εγώ υποφέρω"», λέει σήμερα στους δημοσιογράφους.

Όπως τονίζει η μητέρα του 22χρονου τζιχαντιστή, υποστηρίζει απόλυτα την απόφαση των ιμάμηδων του Ηνωμένου Βασιλείου να μη θάψουν τον γιο της. «Κατανοώ είναι είναι καθήκον τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Χρειαζόμαστε αυτού του είδους τη χειρονομία, επειδή ο Τύπος κατηγορεί τους Μουσουλμάνους ότι δεν παίρνουν θέση. Κι όμως παίρνουμε θέση».

Η ίδια καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις του γιου της. «Έκανε ένα φρικτό πράγμα. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό που συνέβη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί στο μέλλον. Τα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το αποτρέψω. Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση για τους νέους», καταλήγει η μητέρα του Ζάγμπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης