Ο Τραμπ «έβγαλε» 150 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 38 εκατ. φόρους το 2005

Ο Τραμπ «έβγαλε» 150 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 38 εκατ. φόρους το 2005

Το κανάλι MSNBC αποκάλυψε την φορολογική δήλωση του προέδρου - Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τα νούμερα - Πλήρωσε τόσα εξαιτίας ενός φόρου που θέλει να καταργήσει, λένε οι επικριτές του

Ο Τραμπ «έβγαλε» 150 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 38 εκατ. φόρους το 2005
Με την φορολογική δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασχολείται τις τελευταίες ώρες η Αμερική, καθώς βγήκε στη δημοσιότητα απόσπασμα της δήλωσης του 2005. Εκεί φαίνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε βγάλει περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, ενώ πλήρωσε σε φόρους 38 εκατ. δολάρια.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν επισήμως από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν το τηλεοπτικό κανάλι MSNBC αποκαλύψει στον αέρα δύο σελίδες της δήλωσης. 

Οι δημοσιογράφοι του MSNBC Rachel Maddow και David Cay Johnston αποκαλύπτουν το απόσπασμα της φορολογικής δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ, από το 2005

Κλείσιμο

 
Αν και ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται νομοταγής, οι επικριτές του στις ΗΠΑ δεν δίστασαν να τον κατηγορήσουν πως το ποσό που πλήρωσε τότε διαμορφώθηκε χάρις σε έναν νόμο που ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά να καταργήσει, ενώ κάποιοι συζητούν εάν «διέρρευσε» ο ίδιος μια τόσο παλιά δήλωση στα ΜΜΕ, ώστε να «ξεχαστεί» η περσινή δήλωσή του, που του ζητείται επιτακτικά να δημοσιοποιήσει. 

Αναλυτικότερα, το 82% του φόρου που πλήρωσε ο Τραμπ προέκυψε από τον «Εναλλακτικό Ελάχιστο Φόρο» (“alternative minimum tax” -AMT), που επιβλήθηκε για να διασφαλίσει ότι οι πλούσιοι θα πληρώνουν έναν πιο δίκαιο φόρο. Ετσι τα 31 εκατ. δολάρια από τα 38 που πλήρωσε ο Τραμπ το 2005, προέκυψαν από αυτό τον φόρο - το υπόλοιπο ποσό ανέρχεται σε 5,3 εκατ. δολάρια. Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει εκείνη τη χρονιά ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε σύγκριση, η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι είναι εκατομμυριούχοι, πλήρωσαν 30,8% σε ομοσπονδιακους φόρους το 2005. Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977.

«Καταλαβαίνεις πως είσαι απελπισμένος για νούμερα (σσ τηλεθέασης) όταν είσαι πρόθυμος να παραβείς το νόμο για να δημοσιεύσεις ένα θέμα για δύο σελίδες φορολογικής δήλωσης πριν από πάνω από μία δεκαετία», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για το ζήτημα, χωρίς πάντως να καταφέρει να σιωπήσει εκείνους που υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο Τραμπ ήταν πίσω από την «διαρροή». 

«Παρά το υψηλό ποσό των εισοδημάτων και του φόρου που καταβλήθηκε, είναι εντελώς παράνομο να κλέβει κανείς και να δημοσιεύει τις φορολογικές δηλώσεις», συνέχισε ο αξιωματούχος αυτός, κάτι το οποίο το MSNBC αμφισβήτησε.

Ήδη κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, η φορολογική δήλωση του Τραμπ, πόσα βγάζει και πόσα πληρώνει στο κράτος δηλαδή, ήταν «καυτό» ζήτημα. Αν και ο ίδιος κάποιες φορές ανέφερε ότι θα την δώσει στην δημοσιότητα, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Οι επικριτές του λοιπόν, υποστηρίζουν, ότι ο πρόεδρος έδωσε την δήλωση του 2005 ο ίδιος, καθώς εκεί φαίνεται να έχει πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε φόρους, επιχειρώντας παράλληλα να λήξει το θέμα. 

Ο μεγαλύτερος γιος του αμερικανου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ειρωνεύθηκε από την πλευρά του την αποκάλυψη, υπενθυμίζοντας πως ορισμένοι που αντιπολιτεύονται τον πατέρα του τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν πληρώνει καθόλου φόρους. «Breaking news: πριν από 12 χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλά χρήματα και πλήρωσε πολλούς φόρους. #σκάνδαλο», έγραψε στο Twitter.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης