Ισραήλ: «Όχι» σε βίζα για τους εργαζομένους του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ισραήλ: «Όχι» σε βίζα για τους εργαζομένους του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν κατηγόρησε την HRW ότι "δείχνει διαρκώς ότι είναι μια οργάνωση θεμελιωδώς μεροληπτική και αντιισραηλινή με μια εχθρική ημερήσια διάταξη"

Ισραήλ: «Όχι» σε βίζα για τους εργαζομένους του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Ισραήλ δεν θα χορηγεί πλέον θεωρήσεις εργασίας στα ξένα μέλη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο κατηγορεί για μεροληψία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση κρίνοντας το μέτρο αυτό "σοκαριστικό".

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο AFP την είδηση για την απόφαση αυτή.
Η HRW, η οποία έχει δημοσιεύσει πολλές επικριτικές εκθέσεις για την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ζήτησε πριν από πολλούς μήνες την έκδοση βίζας για τον νέο διευθυντή του γραφείου του που είναι επιφορτισμένος με το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τον Όμαρ Σάκιρ, έναν Αμερικανό πολίτη.

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές αρχές απάντησαν ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε διότι, σύμφωνα με τις ίδιες, η HRW "δεν είναι πραγματικά μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", διευκρινίζει η ίδια η οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν κατηγόρησε την HRW ότι "δείχνει διαρκώς ότι είναι μια οργάνωση θεμελιωδώς μεροληπτική και αντιισραηλινή με μια εχθρική ημερήσια διάταξη".

Κλείσιμο
"Γιατί θα πρέπει να χορηγούμε θεωρήσεις εργασίας σε ανθρώπους που ο μόνος σκοπός τους είναι να μας κακολογούν και να μας επιτίθενται", σημείωσε. Ωστόσο οι ισραηλινοί και οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι της HRW έχουν άδεια να συνεχίσουν την εργασία τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Έχουμε πραγματικά συγκλονιστεί", δήλωσε στο AFP ο Όμαρ Σάκιρ. "Εργαζόμαστε σε περισσότερες από 90 χώρες. Σε πολλές κυβερνήσεις δεν αρέσουν τα συμπεράσματά μας τα οποία στηρίζονται σε ενδελεχείς έρευνες, αλλά η αντίδρασή τους δεν είναι να καταστείλουν τον αγγελιοφόρο".

Το 2016 η μκο δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία ξένες και ισραηλινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συμβάλλουν στις καταχρήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Επίσης πραγματοποίησε μια εκστρατεία ώστε οι ομάδες του ισραηλινού ποδοσφαίρου που παίζουν στους ισραηλινούς οικισμούς --οι οποίοι έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ-- να αποκλείονται από την FIFA.

Ο Σάκιρ εξέφρασε τη λύπη του που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι "δεν μπορούν να κάνουν διάκριση ανάμεσα στην ειλικρινή κριτική και την προπαγάνδα". Ο ίδιος έχει μετάσχει σε φιλοπαλαιστινιακές εκστρατείες προτού εργαστεί στην HRW. Ωστόσο, όπως είπε, οι ισραηλινές αρχές του έδωσαν να καταλάβει ότι η άρνηση χορήγησης βίζας αφορά όλα τα ξένα μέλη της μκο.

Ο Νάχσον δήλωσε παράλληλα ότι η εξέταση των αιτημάτων χορήγησης βίζας για άλλες μκο όπως η Διεθνής Αμνηστία θα γίνεται κατά περίπτωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης